Τις πρώτες ώρες μετά τον τυχαίο θάνατο ενός τυχαίου ανθρώπου, είδαμε ένα βίντεο που το συνόδευε η είδηση ότι περαστικοί χτύπησαν ένα τοξικομανή που προσπάθησε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο ο οποίος πέθανε. Μετά μάθαμε ότι ο επίδοξος ληστής ήταν ένας αγαπητός και γνωστός performer και ακτιβιστής. Μετά μάθαμε ότι οι δύο που τον κλωτσούσαν και τον πατούσαν στο κεφάλι δεν ήταν και αυτοί ακριβώς τυχαίοι. Ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου χωρίς κάμερες στην Ομόνοια και ο άλλος ένας γείτονας του. Μετά βγήκε δεύτερο ανατριχιαστικό βίντεο όπου ο ετοιμοθάνατος τρώει κλωτσιά στην πλάτη, προσπαθεί να ξεφύγει, πέφτει, τον αρπάζουν οι αστυνομικοί, τρώει γκλομπιά στο κεφάλι και εν τέλει καταλήγει σιδηροδέσμιος και νεκρός πάνω στο φορείο.

Μετά είδαμε φωτογραφίες που ο ιδιοκτήτης νοικοκύρευε σκουπίζοντας τα πειστήρια χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Μετά αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε από που προέκυψε η βεβαιότητα ότι ήταν επίδοξος ληστής και να συνειδητοποιούμε ότι η αστυνομία προστάτεψε τους θύτες και επιτέθηκε στο θύμα. Και πάνω που κάποιοι αγανακτούσαμε και κάποιοι άλλοι μας έβριζαν που αγανακτούσαμε για λάθος άνθρωπο-κοινωνικό απόβρασμα, μάθαμε ότι ο γείτονας που κλωτσούσε με τόση ενέργεια, είναι πυρηνάρχης του Μπαλτάκου, έκανε αναρτήσεις όλο το ΣΚ βρίζοντας τον νεκρό, έκανε εμετικά ακροδεξιά τουήτ κ.λπ. κ.λπ. Ο ίδιος άνθρωπος που ενώ τόσο ατρόμητα κλωτσούσε έναν αιμόφυρτο, έκανε δηλώσεις ότι πλέον φοβάται για τη ζωή του και της οικογένειας του.

Σήμερα, η δικαιοσύνη τους άφησε και τους δυο ελεύθερους με όρους. Μετά από όλα αυτά, κάποιοι από εσάς που έσπευσαν να υπερασπιστούν “τους ανθρώπους που αγανάκτησαν και τρόμαξαν με τον ληστή” και τους αστυνομικούς “που έκαναν τη δουλειά τους” να το ξανασκεφτείτε. Γιατί σε αυτόν τον “τυχαίο” θάνατο συγκρούονται τελικά δύο κόσμοι. Γι’ αυτό έχει πάρει τόση έκταση το θέμα. Γιατί από την πρώτη πρώτη στιγμή, τότε που δεν ξέραμε ούτε για τους θύτες ούτε για το θύμα η σύγκρουση αρχών και αξιών ήταν ολοφάνερη. Και ανάλογα με τις αρχές και τις αξίες μας πήραμε θέση. Ενσυναίσθηση, αγώνας για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, σεβασμός στη διαφορετικότητα και ενδιαφέρον για τους πιο ευάλωτους ή αμύνεσθε περί πάρτης και όποιον πάρει ο χάρος;

Δέσποινα Σπανούδη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!