Τι έδειξαν οι πάνδημες κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη

Του Γιώργου Χάμψα

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν κάτοικοι και φορείς της Μυτιλήνης στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου. Η κινητοποίηση ήταν πρωτόγνωρη και περιγράφεται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 χρόνων στο νησί. Βασικές αιτίες, η επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και φυσικά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η Μυτιλήνη θύμιζε πόλη φάντασμα, καθώς επιχειρήσεις και καταστήματα κατέβασαν ρολά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ενδεικτικό του κλίματος, το γεγονός ότι στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμα και οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Από την προηγούμενη μέρα, επαγγελματικές ενώσεις, σύλλογοι και φορείς είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχαν στο συνέδριο, αλλά ούτε και στο τραπέζι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του πρωθυπουργού. Αντίθετα, από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ να έχουν μεταβεί στο νησί.

Οι ίδιοι που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει τις καταστάσεις που βλέπουμε, χρησιμοποιούν μετά είτε τα βίαια γεγονότα είτε τη λαϊκή διαμαρτυρία για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια και οργή κορυφώθηκαν την ώρα της επίσκεψης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Λέσβου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από πολιτικές συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων και φορείς του νησιού.

Επεισόδια, με χρήση χημικών, σημειώθηκαν μόνο αργά το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το τελωνείο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου είχε στηθεί αστυνομικός φραγμός για να μην πλησιάσει κανείς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Είναι γνωστό ότι η Λέσβος έχει υποστεί βαριές συνέπειες, τόσο από τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας, όσο και τις από τη μεταναστευτική πολιτική. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση αναφέρει πως αυτή τη στιγμή ζουν στη Μόρια περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σε «μια δομή με μέγιστη χωρητικότητα 2.500 ατόμων» και πως 500 άνθρωποι φθάνουν στο νησί κάθε βδομάδα. Κάνει δε έκκληση προς τις ελληνικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και η άμεση κλιμάκωση της παροχής υγείας στο νησί.

Είναι τουλάχιστον ανήθικο και χυδαίο, τη στιγμή που ο κόσμος του νησιού ξεσηκώνεται για τα πραγματικά και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η κυβέρνηση που έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτά, να τον χαρακτηρίζει ως «εκφασισμένο». Ας σταθεί κανείς στη δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη να χαρακτηρίζει «μειοψηφία φασιστοειδών» όσους διαμαρτυρήθηκαν, καλώντας μάλιστα τα κόμματα να διαλέξουν όχθη…

Οι ίδιοι που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει τις καταστάσεις που βλέπουμε, χρησιμοποιούν μετά είτε τα βίαια γεγονότα είτε τη λαϊκή διαμαρτυρία για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα. Γιατί είναι η κυβέρνηση που υπέγραψε και εφάρμοσε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε να φτιαχτούν τα hot spot, να εγκλωβίζονται στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες σε απάνθρωπες συνθήκες, να δημιουργούνται καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, να διαλύονται επί της οι ουσίας οι τοπικοί κρατικοί μηχανισμοί και να μετατρέπονται ακριτικά μέρη της χώρας σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι, παραπάνω από δικαιολογημένα, η κινητοποίηση είχε σαφείς αντικυβερνητικές αιχμές.

Μόνο παλλαϊκές κινητοποιήσεις, απαλλαγμένες από καπελώματα και μικροπολιτικές, μέσα από ακηδεμόνευτους δρόμους, μπορούν να δώσουν ελπίδα και να συμβάλλουν στην άνοδο του λαϊκού φρονήματος που τόσο έχει καταρρακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!