Το προχθεσινό εξοργιστικό «ατύχημα» στο hot spot της Μόρια στη Μυτιλήνη, που στοίχισε μέχρι τώρα τη ζωή δύο ανθρώπων, έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα που σημειώνονται την τελευταία περίοδο στα ακριτικά νησιά όπου κυβέρνηση και Ε.Ε. αποφάσισαν να «στοιβάξουν» μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Η συγκέντρωση στις νησιωτικές περιοχές μεγάλων ομάδων προσφύγων, που είναι δυσανάλογες τόσο συγκριτικά με τον ντόπιο πληθυσμό όσο και με τους διαθέσιμους χώρους, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία και τη ζωή των περιοχών αυτών, και φυσικά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των νησιών, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει. Υποχρεώνει, στην περίπτωση της Μόρια, 4.500 ανθρώπους να ζουν σε σκηνές καλοκαιρινού τύπου ενώ είμαστε στην αρχή του χειμώνα, χωρίς τα στοιχειώδη για την ομαλή διαβίωσή τους, και κάτω από «αδιευκρίνιστες» συνθήκες όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια… Γενικά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αρκεί να υλοποιείται το σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και να εισπράττουν οι «επιτήδειοι» τα σχετικά οικονομικά οφέλη, μέσω των παλαιών και νέων (τα δικά μας τα συριζαίικα παιδιά) ΜΚΟ.

Επιπλέον, η δημιουργία των hot spot σε αυτές τις ιδιαίτερα «ευαίσθητες» εθνικά περιοχές εγκυμονεί μια σειρά κινδύνους και απειλές. Είναι γνωστές οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και το καθεστώς σε ορισμένα νησιά, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτή η αμφισβήτηση ενισχύεται με τη διαμόρφωση, με αφορμή το προσφυγικό, μιας μεγάλης γκρίζας ζώνης στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας και φυσικά τα ακριτικά νησιά. Μιας ζώνης η οποία στο όνομα του προσφυγικού προβλήματος: α) βρίσκεται υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, όπου έχουν λόγο στα τεκταινόμενα και οι Τούρκοι με την ιδιότητα των συμμάχων αλλά και των «εταίρων» όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και β) ελέγχεται και αποτελεί χώρο δράσης όχι μόνο των ελληνικών δυνάμεων αλλά και της πολυεθνικής ευρωπαϊκής δύναμης της Frontex. Είναι γνωστά τα γεγονότα του καλοκαιριού με τη «δράση» των ΜΑΤ της Frontex.

Η δημιουργία των hot spot στα ακριτικά νησιά ρίχνει στην ουσία «λάδι στη φωτιά» στα παραπάνω προβλήματα, που αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Τα συνεχή δε προβλήματα στα hot spot εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους σε πολλά επίπεδα. Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους καταυλισμούς, τα προβλήματα που δημιουργούνται συχνά από αυτές τις συνθήκες και οι θάνατοι από αυτά διαμορφώνουν, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, και ένα οξυμένο παράγοντα πρόσθετου εθνικού κινδύνου. Με δεδομένα ότι η πλειοψηφία των προσφύγων είναι μουσουλμάνοι και ότι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της μεγαλοϊδεατικής πολιτικής του, εμφανίζεται ως προστάτης των ομοθρήσκων του, ενώ παράλληλα θέλει να βάλει «πόδι» στα γειτονικά  νησιά της Ελλάδας, τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να του δώσουν μια ακόμα ευκαιρία για να ζητήσει να συμμετέχει με δικές του δυνάμεις στην παροχή «προστασίας» στους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Η απάντηση επί του θέματος είναι μονόδρομος. Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα hot spot από τα νησιά, και ιδιαίτερα στα ακριτικά. Οι πρόσφυγες δικαιούνται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που οφείλουν να τους παρασχεθούν με την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. σε άλλες περιοχές εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν πρέπει να παγιωθεί στην Ελλάδα ένα καθεστώς μόνιμης «αποθήκης ψυχών».

 

Π.Δ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!