Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Αγρότες αποφασισμένοι

Εκατοντάδες εκπρόσωποι των αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Φθιώτιδα, και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας συναντήθηκαν στην περιοχή της Αγιάς και εξέδωσαν ανακοίνωση ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το Aσφαλιστικό, το Φορολογικό και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. «Έλληνες βουλευτές, γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια; Γιατί πρέπει να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε; Γιατί πρέπει να μην μπορούμε να ζήσουμε; Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας; Αυτές τις πολιτικές σας επιλογές τις απορρίπτουμε, τις καταδικάζουμε και θα τις πολεμήσουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο, επιμένει στα μέτρα που μας εξοντώνουν και βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα». Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, έπειτα από πανελλαδικό συντονισμό και σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.

 

15 νομπελίστες για την Ελλάδα

Με την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη για την Ελλάδα (Support For Greece) δεκαπέντε διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ, καλούν τις πολιτικές ηγεσίες Ευρώπης και Αμερικής να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Στην επιστολή-έκκληση που έχουν στείλει και στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε., στους Μ. Σουλτς, Ντ. Τουσκ και Ζ.Κλ. Γιούνκερ, οι νομπελίστες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν μπορεί να οδηγήσουν πουθενά. Μέτρα και πολιτικές πρέπει να εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης, ειδάλλως είναι αναποτελεσματικές, αναχαιτίζουν την πρόοδο και οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει θετικά στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτήν την περίοδο για την Ελλάδα.

 

Η αρχή έγινε

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από δικαστήριο το άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα, που προστατεύει τα θύματα εγκλημάτων μίσους, από ρατσιστές και λοιπά φασιστοειδή. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε δύο κατηγορούμενους για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοφορία/οπλοχρησία εις βάρος δύο ανδρών, μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής καταγωγής, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα περί ρατσιστικού εγκλήματος. Οι δράστες επιτέθηκαν σε έναν υπάλληλο παντοπωλείου στην Ομόνοια, τον οποίο εξύβρισαν με βάση τη θεωρούμενη εθνική καταγωγή του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν. Αμέσως μετά και λίγα μέτρα παρακάτω, οι ίδιοι δράστες επιτέθηκαν σε διερχόμενο περαστικό και πάλι με βάση την εθνική καταγωγή του, ασκώντας του βία σωματική και λεκτική.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!