Πληθαίνουν τα τρακτέρ της οργής – Με χημικά και βία απαντά η κυβέρνηση. Του Μάριου Διονέλλη

Στην πρώτη γραμμή θα βρει η νέα εβδομάδα τους αγρότες όλης της χώρας, καθώς δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη υπερφορολόγησή τους. Για φορολογία που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή τους μιλούν οι αγρότες, ενώ ήδη αυξάνονται τα τρακτέρ που παρατάσσονται σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου. Για σήμερα, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των αγροτών από όλη τη χώρα στο μπλόκο της Νίκαιας, προκειμένου να συναποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του μπλόκου.

Τα αιτήματα
Οι αγρότες όλης της χώρας ζητούν η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων να ισχύσει μόνο για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως, καθώς όπως υποστηρίζουν σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με δυσανάλογο κόστος για λογιστές κτλ. σε σχέση με τα πραγματικά τους έσοδα. «Στο εισόδημα των 15.000 ευρώ τα πραγματικά λεφτά που μπαίνουν στην τσέπη μας είναι 3.000 ευρώ. Και μας ζητούν από αυτά να πληρώσουμε και λογιστές», λέει ο Μ. Καμπιτάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι αγρότες, η επιβολή προστίμων για μη έγκαιρη υποβολή στοιχείων θα σημάνει την καταστροφή του αγροτικού κόσμου και ενώ ήδη τρέχει η προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως τις 20 Μαρτίου για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης αρχικά μίλησε για «ελαστικοποίηση» του μέτρου, στη συνέχεια επικαλέστηκε την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφοντας στην ίδια αδιάλλακτη στάση. Οι αγρότες ζητούν να μην εφαρμοστεί καθόλου το μέτρο για το 2014 ενώ επιπλέον στα βασικά αιτήματα ανά την Ελλάδα, περιλαμβάνεται η θέσπιση αφορολόγητου οικογενειακού εισοδήματος 20.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και «κούρεμα» 30% και για ύψος δανείων έως 200.000 ευρώ.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα
Δυναμικές ήταν οι παρεμβάσεις των αγροτών στη Θεσσαλία, όπου βρέθηκαν μπροστά στην επίδειξη πυγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις. Με χημικά και γκλομπ τα ΜΑΤ εμπόδισαν την προσέγγιση των αγροτών στην Εθνική Οδό ενώ αντίστοιχη ήταν η αντιμετώπιση των αγροτών και στην περιοχή της Ηλείας, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και τέσσερις προσαγωγές αγροτών.
Αγροτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, την Ημαθία και τις Σέρρες, στο Καναλάκι Πρέβεζας, στον Έβρο και την Ελασσόνα, στον Τύρναβο, στη Μακρακώμη, στον Ορχομενό, στη Λέσβο αλλά και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

«Έμφραγμα» στις Eφορίες της Κρήτης
Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η σχέση των αγροτών της Κρήτης με την κυβέρνηση. Σε κατάληψη των εφοριών προχώρησαν από την αρχή της εβδομάδας οι αγρότες του νησιού ζητώντας την αναστολή ένταξής τους στο νέο φορολογικό σύστημα. Κλειστές έμειναν για όλη την εβδομάδα οι Eφορίες σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ δεν έλειψαν και οι συμβολικοί, για αρχή, αποκλεισμοί δρόμων στο Νομό Χανίων.
Ειδικά στο Ηράκλειο δημιουργήθηκαν αλλεπάλληλες εντάσεις, καθώς ο προϊστάμενος της ΔΟΥ απαιτούσε να επιτραπεί η είσοδος τουλάχιστον στους υπαλλήλους και στον ίδιο, κάτι που τελικά δεν έγινε. Επιθετική ήταν και η στάση της αστυνομίας προς τους αγρότες, καθώς τους απείλησαν πως θα σχηματιστούν δικογραφίες εις βάρος τους. Ωστόσο, οι παραγωγοί δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δεν πάρουν σαφείς εγγυήσεις για την εξαίρεσή τους, τουλάχιστον για ένα χρόνο, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων. Στα Χανιά, εκτός από τον αποκλεισμό της εφορίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν και στο συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού, στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια. Σε πρώτη φάση το κλείσιμο των δρόμων διήρκεσε λίγο χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, αλλά οι αγρότες προειδοποιούν για εντονότερες κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ωστόσο, στις τάξεις των αγροτών, ειδικά στην Κρήτη εκφράζονται και παράπονα καθώς οι κινητοποιήσεις δεν συνάντησαν τη μαζική συμμετοχή των ανθρώπων της υπαίθρου, ενώ διατυπώθηκε πολλές φορές πως ο μεγάλοι απόντες ήταν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, οι οποίοι ενδεχομένως να προσδοκούν και όφελος από το νέο φορολογικό σύστημα, περιμένοντας στην ουσία να μετατραπούν σε «λογιστές» των υπόλοιπων αγροτών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!