Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

«Βολονταριάτο!»

Σε έξαρση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό κάποιες εκφυλισμένες μορφές «εθελοντισμού», που απευθύνονται σε… οιονεί κορόιδα. Ορισμένοι επιτήδειοι γλυκάθηκαν ως φαίνεται από την ανιδιοτέλεια της εθελοντικής προσφοράς, η οποία γιγαντώθηκε τα χρόνια της κρίσης και ανέδειξε μοναδικά την πηγαία και ανθρώπινη αλληλεγγύη, και σκέφτηκαν να τη μετατρέψουν σε πάγια εργασιακή συνθήκη. Συχνά μάλιστα αποκτά τον χαρακτήρα της «υποχρεωτικής προσφοράς», μια και συνδέεται με υπόσχεση μελλοντικής εργασίας ή με συγκαλυμμένη πενιχρή αμοιβή, που λειτουργεί ως ομηρία και ιδιάζων εκβιασμός απέναντι στον άνεργο. Οι επιτήδειοι αυτοί δεν θα έχουν στο εξής κανένα λόγο να προσλάβουν πραγματικούς εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Πλάι λοιπόν στις στρατιές των επισφαλώς εργαζομένων, των υποαπασχολούμενων, των ενοικιαζόμενων και των εποχικών, πλάι στους «μαύρους», στους «επιχειρηματίες» των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και στους ανέργους που πολλαπλασιάστηκαν στα χρόνια του μνημονίου, προστέθηκε η τάξη των «τζάμπα με το θεληματικό πηγούνι» που μάλλον δεν προφήτεψε ούτε ο Καρλ Μαρξ. Η νέα αυτή στρατιά παρουσιάζεται ήδη στα ΜΜΕ με το σκωπτικό όνομα «Βολονταριάτο».

 

Όλα για τον Κουρή

Η διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ανέθεσε για τρίτη χρονιά φέτος το διαγωνισμό της Eurovision στον Ανδρέα Κουρή, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει φεσώσει τους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis πάνω από 600.000 ευρώ. Οι οποίοι μάλιστα απολυμένοι, σε ανοιχτή επιστολή τους, καταγγέλλουν τις αδιαφανείς διαδικασίες αυτών των αναθέσεων και θέτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: «Πώς γίνεται ο Ανδρέας Κουρής από τη μια να ισχυρίζεται ότι δεν έχει να μας πληρώσει μη έχοντας καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τις αποζημιώσεις μας και τους μισθούς που μας οφείλει και από την άλλη να διοργανώνει το ένα σόου μετά το άλλο έχοντας βάλει χέρι και στο ζεστό, κρατικό χρήμα; Θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για την παρακράτηση των αποζημιώσεων και των μισθών μας από τον Ανδρέα Κουρή; Θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς για την υπόθεσή μας διαπιστώνουμε ολικό έλλειμμα απονομής δικαιοσύνης; Και, τέλος, θα υπάρξει παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας στην αρμοδιότητα του οποίου επήλθε η ΝΕΡΙΤ και η αυριανή ΕΡΤ;»

 

Πρόληψη για «όλους»;

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε ανέργους ή ανασφάλιστους, ηλικίας από 25 έως 65 ετών, μέσω του προγράμματος «Πρόληψη για όλους». Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Θριάσιο, Ιπποκράτειο, Κωνσταντοπούλειο, Αγία Όλγα, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Αλεξάνδρα, Έλενα Βενιζέλου. Τηλέφωνο για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες: 210 7222727-723. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και τους καρκίνους παχέος εντέρου, μαστού και τραχήλου της μήτρας, καθώς και να λάβουν έκθεση υγείας. Χρειάζεται μόνο να έχουν μαζί τους φωτοτυπίες ταυτότητας και κάρτας ανεργίας ή βιβλιαρίου υγείας, που δεν είναι σε ισχύ, καθώς και επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν αν είναι άνεργοι ή ανασφάλιστοι. Για την υγεία και τη μοίρα των μικρότερων των 25 και των μεγαλύτερων των 65 ετών, έχει ο Θεός, σ’ αυτόν τον παράλογο κόσμο των αριθμών και του… μοιρογνω(μνη)μονίου, που βιώνουμε και υφιστάμεθα ακόμη από… κεκτημένη ταχύτητα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!