Τραγικά εργατικά ατυχήματα σε Ικαρία και Χαλκιδική, υπό το κράτος γενικής ανευθυνότητας

Του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Φρικτή καρμανιόλα έγινε για δύο χειριστές μηχανημάτων έργων, 59 και 54 ετών, ένας απαρχαιωμένος σπαστήρας κατασκευής 1951 (!), που χρησιμοποιούσε η εταιρεία P&C Development SA για τη διάνοιξη του δρόμου Κάλαμος–Νας, στην περιοχή Μαυριάνου της Ικαρίας. Ο ένας από τους δύο εργάτες πιάστηκε στα ρουλεμάν μηχανήματος, που λειτουργούσε και σταματούσε… κατά βούλησιν, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί και να βρει τραγικό θάνατο. Ο συνάδελφός του που έσπευσε να τον απεγκλωβίσει δεν τα κατάφερε και είχε την ίδια τραγική κατάληξη. Oι δύο εργάτες ανασύρθηκαν διαμελισμένοι από τους πυροσβέστες και το ΕΚΑΒ και σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τους υπεύθυνους του εργοταξίου «για ανθρωποκτονία από αμέλεια». Οι συνθήκες του δυστυχήματος παρουσιάζονται ως «αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής» από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου, αλλά τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Πόση «αθώα αμέλεια» μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σε μια εταιρεία που αναλαμβάνει δημόσια έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν θεωρεί υποχρέωσή της να διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων; Πόση «αθώα αμέλεια» μπορεί να αναγνωρίσει κανείς και σε όλους αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς της Περιφέρειας και της Επιθεώρησης Εργασίας που ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον της υψηλής επιστασίας, αλλά ανέχονταν τη χρήση τέτοιων εργαλείων εγκλήματος; Από τότε που ανακαλύφθηκε η «αμέλεια», χάθηκε η πραγματική ευθύνη για τους εργολάβους και τους λοιπούς εργοδότες…

Η επόμενη μέρα βρίσκει τις οικογένειες των νεκρών σε βαρύ πένθος, ενώ αντιδράσεις εκφράζονται από σωματεία του νησιού, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για καταλογισμό ευθυνών και εγείρουν ερωτηματικά για τα μέτρα ασφάλειας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων αφού εξέφρασε τη βαθειά οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές των δύο πρόωρα αδικοχαμένων συναδέλφων που δεν γύρισαν από το μεροκάματο  στα σπίτια τους, δήλωσε πως θα παρακολουθήσει στενά την πορεία των ερευνών για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος: «Οι αδιευκρίνιστες  συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στο φώς. Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών, όσον αφορά στα  μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, όσο και για τα συμπεράσματα που θα  καταλήξουν οι έρευνες. Ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Η αποψίλωση από προσωπικό και ουσιαστικά η παράλυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας, που στερεί τους χώρους δουλειάς,  από  ουσιαστικούς ελέγχους, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα θρηνούμε τέσσερις συναδέλφους, που έχασαν τη ζωή τους, πάνω στη δουλειά, μόνο στην περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου».

 

Θάνατος και στη Χαλκιδική

Τα «εργατικά ατυχήματα» εκτός από τον πόνο για τη φρίκη και την αδικία όσων χάνουν τη ζωή τους, και όσων χάνουν τους δικούς τους, είναι συχνά επιφορτισμένα με το επιπλέον τραγικό στοιχείο της συγκάλυψης, και της αδιαφορίας, επειδή οι ιστορίες των ανθρώπων του μεροκάματου δεν απασχολούν φυσικά τα φώτα της δημοσιότητας και επειδή ο πλουτισμός των λίγων από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, περνάει «πάνω» από τις ζωές τους.

Θύμα θανατηφόρου δυστυχήματος έπεσε και ένας 52χρονος εργάτης πριν από λίγες μέρες στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες», στη Χαλκιδική. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος, η δε εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι… «συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή στον 52χρονο γομωτή πυροδότη, ο οποίος είχε 20ετή και πλέον εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο». Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, αποκολλήθηκε μέρος της οροφής μιας στοάς και καταπλάκωσε τον 52χρονο εργάτη. Η Ελληνικός Χρυσός παρά το πνεύμα «συνεργασίας» και τη «φιλομάθειά της», ως φαίνεται, δεν ωφελήθηκε διόλου από ένα σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2015, από πτώση της οροφής μιας στοάς επίσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!