Για την… κηδεμονία των ΠΕΣΔΑ

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με διαδικασίες «εξπρές» επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, προκειμένου να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων, μέσω του άρθρου 17 στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων». Στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών, καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης του ΥΠΕΚΑ για τους εκπονούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ). Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, δήλωσε, «ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση, από τους φορείς διαχείρισης και τις περιφέρειες, της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων και οδηγούν στη μέγιστη συγκεντροποίησή της». «Αυτή η μεθόδευση δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρείται σήμερα, που η νέα περιφερειακή αρχή Αττικής έχει διατυπώσει την ανάγκη αλλαγής του σημερινού, αποτυχημένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων». Η κ. Δούρου καλεί το υπουργείο και την κυβέρνηση «να αποσύρουν εδώ και τώρα την απαράδεκτη τροπολογία και να μην επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και για το σύνολο του σχεδίου νόμου, που επιχειρούν να “νομιμοποιήσουν” με μια τυπική διαδικασία διαβούλευσης μιας βδομάδας».

 

Δικηγορικό «φρένο» στις εισπρακτικές

Με τη βαρύτατη πειθαρχική διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα βρίσκονται αντιμέτωποι δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες εφόσον διαπιστωθεί ότι στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιριών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις πρακτικές αυτές και επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε την προσθήκη διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων σύμφωνα με την οποία η δικηγορική εταιρία απαγορεύεται να ενοχλεί προφορικά και δη τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μιας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του.

 

Δίκαιοι και ευσυνείδητοι  

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως μετά την αιφνίδια κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης (βλ. αναλυτικά σελ. 20). Διαπίστωσε δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των… τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστική κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναίρεση κάθε έννοιας δίκαιης δίκης, καθώς και διατήρηση της καταβολής εξοντωτικών παραβόλων και αγωγόσημου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.

Στην αδιάλλακτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, που θα οδηγήσει σε ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης, η νομική κοινότητα απάντησε με κινητοποιήσεις, με τριήμερη αποχή, και έπεται συνέχεια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!