Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαϊωάννου

Σε ετεροδιοίκηση είχαν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, την ταπείνωση και την ανθρωπιστική κρίση, λέει η Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο περιγράφει ως κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού της τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ επιμένει και υποστηρίζει με θέρμη τη θέση της (για την οποία τόσο λοιδορήθηκε από μέσα ενημέρωσης και βουλευτές) ότι «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός κι αλλιώς ένας αντιμνημονιακός επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης».

Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία θα γίνονταν τομές και αλλαγές με μια αριστερή διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής; Θα άλλαζε σε κάτι η καθημερινή ζωή των πολιτών;
Δεν θα υποκριθούμε ότι είμαστε μάγοι με μαγικά ραβδιά που θ’ αλλάξουν τα πάντα σε μια στιγμή. Θα χρειαστεί πολλή και σκληρή δουλειά και βεβαίως η αμέριστη υποστήριξη των πολιτών. Τους χρειαζόμαστε δίπλα μας γιατί σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ανυποχώρητου μετώπου απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται για δεκαετίες την πατρίδα μας και την Αττική. Θα βάλουμε τέλος στα εργολαβικά συμφέροντα. Μια για πάντα.
Θέλω εδώ να σας θυμίσω μια βαθιά μου πεποίθηση που έγινε προσπάθεια να ευτελιστεί από τα ΜΜΕ των ολιγαρχών, καθώς προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, σε πολλούς. Ότι, δηλαδή, αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός κι αλλιώς ένας αντιμνημονιακός επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης. Κι εκεί είναι η ουσία των πραγμάτων. Τον αν διαφυλάττεις το δημόσιο χαρακτήρα ενός τομέα που αφορά άμεσα την υγεία των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής ή τον αφήνεις βορά στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις εργολαβικών συμφερόντων. Αν παλεύεις να βρεις τον δικαιότερο -οικονομικά και οικολογικά- τρόπο για να δώσεις λύσεις προς το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον ή αν σύρεσαι από τις εξαρτήσεις σου.
Και αυτή θα είναι η ουσιαστική διαφορά. Ότι εμείς θα βάλουμε τον πολίτη, το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον πρώτο σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται σήμερα η περιφέρεια. Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Δεν μας αρκεί να γίνουμε καλοί διαχειριστές, «νοικοκύρηδες» με πλεονάσματα απραξίας για τα μάτια των τροϊκανών, την ώρα που κόσμος πεινάει και υποφέρει. Πρώτο μέλημά μας θα είναι η κοινωνική συνοχή. Με μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την ανάταξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και με δράσεις για την ανακούφιση όσων σήμερα υποφέρουν περισσότερο.

Γίνεται λόγος για την «Ε.Ε. των περιφερειών». Σε ένα καθεστώς, λοιπόν, άμεσης σχέσης των περιφερειών, με μια Ε.Ε. που κυριαρχείται από τις πολιτικές της λιτότητας, τι περιθώρια υπάρχουν για την άσκηση μιας εναλλακτικής πολιτικής;
Όπως η ελληνική Αριστερά επέλεξε να δώσει τη μάχη της μέσα από την ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία, να εργαστεί σκληρά για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει άλλος δρόμος και να διεκδικεί σήμερα με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι και στην Ε.Ε. θα παλέψουμε ν’ αλλάξουμε σελίδα. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν στείρο καταγγελτικό λόγο. Οφείλουμε στην πατρίδα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη να αναζητήσουμε συμμάχους όχι μόνο στις χώρες που βρίσκονται στη μέγγενη του Μνημονίου αλλά και στους σκεπτόμενους πολίτες του Ευρωπαϊκού Βορρά που καταλαβαίνουν ότι η σημερινή πορεία είναι αδιέξοδη. Να δουλέψουμε με πάθος και αποφασιστικότητα, βήμα-βήμα, για ν’ αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο ό,τι σήμερα μπορούμε να διασφαλίσουμε για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας και να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα. Περισσότερα όχι μόνο ποσοτικά, αλλά κυρίαρχα ποιοτικά. Για να γίνουν οι πολίτες και οι ανάγκες τους, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος της Ε.Ε., κυρίαρχη πολιτική της Ένωσης στη θέση της σημερινής πολιτικής των ευημερούντων αριθμών.
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάς δείχνει τον δρόμο. Θα παλέψουμε από μέσα και θα τ’ αλλάξουμε όλα. Μαζί με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, κόντρα στον φόβο, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον ακραίο εθνικισμό που απειλούν σήμερα το μέλλον όλων μας.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Θα μπορούσε να συμβάλει στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών;
Θα είναι το πρώτο μας μέλημα. Δεν μ’ αρέσει να μιλάω με «προτεραιότητες», που φέρνουν στο μυαλό ιλουστρασιόν, ακριβοπληρωμένα από άδηλους πόρους προεκλογικά φυλλάδια που το βράδυ των εκλογών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Αλλά, όπως επισημάνατε, είναι τέτοια η ανθρωπιστική κρίση που δεν υπάρχουν περιθώρια. Η Περιφέρεια με τη Δύναμη Ζωής θα θέσει όλες τις δυνάμεις, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ολόκληρο το πολιτικό βάρος που διαθέτει, στην προσπάθεια για την ανακούφιση των θυμάτων των σκληρών πολιτικών λιτότητας. Και στην προσπάθειά μας αυτή, δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε συμπαραστάτες φορείς, κινήσεις πολιτών, συλλογικότητες που ήδη δίνουν το δύσκολο αυτό αγώνα.
Δεν θα μείνουμε, όμως, μόνο εκεί. Η πραγματική λύση είναι η δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από πολιτικές πραγματικής ανάπτυξης και όχι με ημερομηνία λήξης, μέσω της μεθόδου των ΜΚΟ. Και παρ’ ότι στο ζήτημα αυτό καίριο ρόλο έχουν οι εθνικές δράσεις και πολιτικές, οι Περιφέρειες έχουν πολλά εργαλεία στα χέρια τους, τόσο μέσα από τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ όσο και από τον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό που είναι στην ευθύνη τους.

Είναι γεγονός ότι η Δημοκρατία έχει υποφέρει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πώς θα μπορούσε μια διαφορετική περιφερειακή διοίκηση να συμβάλει στην ενεργοποίηση των πολιτών ή στην οικοδόμηση νέων θεσμών συμμετοχής; Έχετε κάποιες σκέψεις σε αυτή την κατεύθυνση;
Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε σελίδα, δεν θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από το υφεσιακό σπιράλ στο οποίο την έχουν βυθίσει οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Τους χρειαζόμαστε δίπλα μας, να δουλεύουν μαζί μας, να προτείνουν, κυρίαρχα, να ελέγχουν. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι αλλαγές που έχει άμεση ανάγκη η πατρίδα μας μπορούν να έρθουν μόνο από τα κάτω προς τα πάνω. Από αυτό το άμεσο κύτταρο δημοκρατίας που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο που οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία, την ταπείνωση και την ανθρωπιστική κρίση πάλεψαν διαχρονικά για να μείνει όμηρος η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγκλωβισμένη στη μέγγενη της κεντρικής εξουσίας, ετεροδιοίκηση στην πραγματικότητα, που ανακύκλωνε σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής προς όφελος των ολίγων.
Ο πυρήνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνίσταται στην ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και στην αλλαγή του ήθους με το όποιο έχουμε μάθει ν’ αποφασίζουμε και να διοικούμε στη χώρα μας. Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού μας είναι η συμμετοχή των πολιτών. Και αυτό θα εκφραστεί με απτά και άμεσα μέτρα και δράσεις, όπως, και σας δίνω τώρα ένα μικρό παράδειγμα, να υπάρχει και το κριτήριο της δημοκρατικής συμμετοχής στη λήψη των σχετικών αποφάσεων για τον καταμερισμό των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ στους δήμους.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ούτε μία ψήφος χαμένη σε όλη την Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα από τις τρεις κάλπες του Μαΐου. Πιστεύετε ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια δυναμική ώστε να ακουστεί ηχηρά ένα μήνυμα ανατροπής; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα γι’ αυτό;
Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι στις εκλογές αυτές πρέπει με την ψήφο τους να παλέψουν για τη ζωή τους, να διεκδικήσουν ξανά την αξιοπρέπειά τους, την ατομική και κοινωνική προκοπή όλων μας, το μέλλον της πατρίδας μας ως ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας και όχι ως αποικίας χρέους των διεθνών κερδοσκόπων. Είμαι σίγουρη, λοιπόν, ότι θα ακουστεί ηχηρά το μήνυμα της ανατροπής αλλά και της ελπίδας. Και οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και δεν θα παγιδευθούν ξανά από την τρομολαγνεία για τις «πραγματικές» προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την καθημερινή διαστρέβλωση της αλήθειας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της οικονομικής ολιγαρχίας.
Ευθύνη δική μας είναι να βρεθούμε παντού, σε δρόμους και σε πλατείες, σε χώρους εργασίας και κοινωνικής δράσης, να κερδίσουμε τις καρδιές και τις ψυχές των συμπολιτών μας, να δουλέψουμε σκληρά για να παρουσιάσουμε αποτελεσματικά και με λεπτομέρεια τις προτάσεις μας, παντού, σε όλους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη στην πιο απομακρυσμένη μεριά της Ελλάδας. Γιατί ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!