Διαρροές και ανεξαρτητοποιήσεις από την παράταξη της κ. Δούρου

Του Μάριου Διονέλλη

 

Με μεγάλη πλειοψηφία αλλά και με διαρροές που οδήγησαν ακόμα και σε αποχωρήσεις από την παράταξη της Ρένας Δούρου ψηφίστηκε στις 8/10 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Επί του συγκεκριμένου σχεδίου διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις ιδίως ως προς την έλλειψη αποφασιστικότητας του σχεδιασμού, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης με τα σκουπίδια στην Αττική. Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός προβλέπει μεν μικρές μονάδες διαχείρισης στους δήμους της Αττικής, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένα ή πολύ περισσότερο να χωροθετεί κάποια από αυτές.

Με αυτό το δεδομένο, πολλές ήταν οι τοποθετήσει συμβούλων που διαπίστωναν ότι και ο νέος σχεδιασμός αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό στα ιδιωτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν από τα σκουπίδια σε βάρος των εργαζομένων και της υγείας των πολιτών.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν η πλειοψηφία της παράταξης «Δύναμη Ζωής», και οι παρατάξεις «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», «Ανάσα για την Οικολογία», «Παρέμβαση για την Αττική». Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», αλλά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρα Νικολιδάκη, Μάκης Μαντάς και Άννα Βασιλάκη, που έχουν εκλεγεί με την παράταξη της Ρένας Δούρου.

Μάλιστα η Φλώρα Νικολιδάκη και ο Μάκης Μαντάς ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» και παραμένουν ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν κάτοικοι της Φυλής οι οποίοι δήλωσαν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός στην ουσία παρατείνει τη λειτουργία της χωματερής και ζήτησαν πιο αποφασιστικά βήματα για τη διακοπή της λειτουργίας της. Η εκπρόσωπος των κατοίκων Χρυσάνθη Αντωναροπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει το θάνατό μας». Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν και οι κάτοικοι του Γραμματικού, οι οποίοι ζήτησαν να μη συνεχιστεί η δημιουργία του ΧΥΤΑ αν και τάχθηκαν υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού.

Τελικά για την έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαμορφώθηκε ένα κύριο μπλοκ των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ενώ ενδιαφέρον είχε η στάση του Γιάννη Σγουρού από το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη του οποίου ψήφισε λευκό ζητώντας τη συνέχιση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!