Η διαχείριση των απορριμμάτων δίνεται «δωράκι» στα συμφέροντα

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την έντονη παρουσία αρκετών συλλογικοτήτων, πολιτών, και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έκαναν έντονη την παρουσία τους. Ανάρτησαν πανό «Τα σκουπίδια στη Φυλή είναι έγκλημα διαρκείας» και «Η Ε.Ε. το απένταξε ως παράνομο, εσείς γιατί το ψηφίζετε;» και με έντονες διαμαρτυρίες στηλίτευσαν την Περιφερειακή Διοίκηση για την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων και την προώθηση ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με επίκεντρα τη Φυλή, το Σχιστό και το Γραμματικό.

Η κίνηση Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιστημονική τεκμηρίωση και στο κίνημα κατάργησης των χωματερών για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζει την υπερψήφιση του ΣΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα επισημαίνει τα μεγάλα πλέον προβλήματα συνοχής της παράταξης της κας Δούρου. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Με σοβαρά «τραύματα», τόσο στη συνοχή της πλειοψηφούσας παράταξης, όσο και στην αξιοπιστία της, η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής κατάφερε να αποσπάσει τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου στη ΣΜΠΕ του νέου ΠΕΣΔΑ. Χρησιμοποιήθηκαν τα κλασσικά «εργαλεία» που ανασύρονται σε τέτοιες περιπτώσεις: η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η δυνατότητα εκ των υστέρων διορθωτικών κινήσεων, ο κίνδυνος της απώλειας της χρηματοδότησης, ο παραταξιακός πατριωτισμός κ.λπ.

Η των προβλημάτων του νέου ΠΕΣΔΑ, ακόμη και από μεγάλο μέρος όσων υπερψήφισαν, δίνει στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τα χαρακτηριστικά της ψήφου ανοχής. Αποτελεί προσωρινή «ανάσα» για την περιφερειακή αρχή μέχρι την επόμενη δοκιμασία καθώς σε προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα συζητηθεί ο ίδιος ο ΠΕΣΔΑ. Εκεί δεν θα υπάρχουν οι αστείες δικαιολογίες, που χρησιμοποίησε και η κ. Δούρου, του τύπου «άλλο πράγμα η ΣΜΠΕ και άλλο ο ΠΕΣΔΑ», λες και η ΣΜΠΕ δεν αφορά την ουσία του ΠΕΣΔΑ.

Η μαζική παρουσία πολιτών και συλλογικοτήτων προκάλεσε, έντονο εκνευρισμό στην περιφερειακή αρχή και στην κ. Δούρου. Η Περιφερειάρχης καταλόγισε στις συλλογικότητες ότι δίνουν «υποσχέσεις», και επιτέθηκε στην ΠΡΩΣΥΝΑΤ υπαινισσόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη για θέσεις και εκτιμήσεις, που, κατά τη γνώμη της, είναι ψευδείς και συκοφαντικές χωρίς φυσικά να απαντήσει πολιτικά, ουσιαστικά και τεκμηριωμένα.

Η καταγγελία της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που προκάλεσε την επίθεση της κ. Δούρου, παρέμεινε και πάλι αναπάντητη. Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ έχουν «αφωνία» στην υπόθεση της κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (δυναμικότητας 100.000 τόνων/χρόνο), από την εταιρεία WATT Α.Ε, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Βέβαια πολύ σύντομα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας της WATT Α.Ε θα φθάσει στο περιφερειακό συμβούλιο για γνωμοδότηση και εκεί θα αναγκαστούν οι πάντες να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους.

«Πληγωμένη», όμως, δε βγήκε μόνο η αξιοπιστία, αλλά και η συνοχή της πλειοψηφούσας παράταξης. Αφού, μετά τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, και η αντιπεριφερειάρχης κα Θανοπούλου διαχώρισε τη θέση της και καταψήφισε. Επίσης καταψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρωτονοτάριος δηλώνοντας και την αποχώρησή του από την παράταξη της «Δύναμης ζωής». Επιστολή, με άγνωστο για την ώρα περιεχόμενο, κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Τζόκας. Το παραπάνω βήμα, της καταψήφισης, δεν «τόλμησαν» να κάνουν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αθανασιάδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Δημάκος, Θέμης Γρηγοριάδης, Αγγέλικα Σαπουνά και Κατερίνα Κρητικού, που επέλεξαν να δώσουν ψήφο «κριτικής στήριξης», καταθέτοντας κείμενο με τους όρους που υπαγορεύουν αυτή τους τη στάση. Κάκιστη εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση των αντιπεριφερειαρχών Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, των κ. Βασιλείου και κ. Τζόκα στους κατοίκους των σχετικών περιοχών. Με τον πρώτο να αποδεικνύεται βασιλικότερος του βασιλέως και με τον δεύτερο να μην έχει τοποθετηθεί ούτε μια φορά δημόσια, για το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει ο νέος σχεδιασμός στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

Η Περιφέρεια γνωρίζει ότι η υπόθεση της διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής δεν κλείνει με την αρχειοθέτηση της χθεσινής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου. Τώρα ανοίγει με πιο μαζικό τρόπο, αυτό θα φανεί σε επόμενη συνεδρίαση όταν θα έρθει για συζήτηση ο ίδιος ο ΠΕΣΔΑ. Στο μεταξύ, οι συλλογικότητες της Αττικής συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, με το επόμενο ραντεβού να είναι στη Ζωφριά, την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!