Αυτό τό σύνθημα φώναζαν την περασμένη Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη, καθώς εμποδίζονταν από επίσης χιλιάδες αστυνομικούς να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μουσικής. Η αιτία ήταν ότι εκεί είχε φτάσει, σε μια επίσκεψη-αστραπή στο «Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας», ο ισπανός μονάρχης Φίλιππος ο 6ος. Με το που εμφανίστηκε, αποχώρησαν όλοι οι Καταλανοί επίσημοι, περιλαμβανομένων των βουλευτών και της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου. Συγκρούσεις ξέσπασαν στη γύρω περιοχή, με 5 διαδηλωτές να τραυματίζονται από την αστυνομία και πολλές συλλήψεις, ενώ ο απόηχος από χιλιάδες κατσαρολικά που χτυπούσαν σε όλη τη Βαρκελώνη αντηχούσε μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

Στο θεσμικό μέτωπο, προχθές ο παυθείς από τη Μαδρίτη Καταλανός πρόεδρος Πουτζδεμόν, που έχει καταφύγει στο Βέλγιο για να μην συλληφθεί, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή από τη νέα καταλανική βουλή. Ήδη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία είχαν αρχίσει διαβουλεύσεις με στόχο να εκλεγεί πρόεδρος της Καταλονίας ο Τζόρδι Σάντσεζ, πρόεδρος της μαζικής οργάνωσης Omnium – ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 140 ημέρες σε φυλακή της Μαδρίτης μαζί με τον συνονόματό του Τζόρδι Κουιχάρτ (οι δυο τους κατηγορούνται ότι οργάνωσαν διαδήλωση «χωρίς άδεια»…). Όμως η κυβέρνηση του Ραχόι έσπευσε να δηλώσει, δημοκρατικότατα, ότι ούτε αυτή η υποψηφιότητα είναι αποδεκτή. Μάλλον προτιμά για πρόεδρο κάποιον από το Λαϊκό Κόμμα, που στις τελευταίες καταλανικές εκλογές πήρε το… 4,2%.

Αλλά η ισπανική Δεξιά έχει ακόμη έναν πονοκέφαλο καταλανικής προέλευσης: η Ρεπουμπλικανική Αριστερά έχει καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την πολύνεκρη τζιχαντιστική επίθεση στη Βαρκελώνη τον περασμένο Αύγουστο. Το ζητούμενο είναι τυχόν εμπλοκή του βαθέος ισπανικού κράτους, αφότου αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι ο εγκέφαλος της επίθεσης παρακολουθούνταν στενά τόσο από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες όσο και από την Guardia Civil! Αναβιώνουν έτσι τα σενάρια για αυτήν την περίεργη επίθεση, που έλαβε χώρα λίγο πριν το δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία, και μόλις συνέβη η Μαδρίτη έσπευσε να μιλήσει για «ανεπάρκεια των καταλανικών αρχών». Βέβαια τους ενόχους τους βρήκε σε χρόνο ρεκόρ όχι η ισπανική αλλά η καταλανική αστυνομία, υπό τις εντολές του Γιοακίμ Φορν – που κι αυτός συγκαταλέγεται στους προφυλακισμένους «στασιαστές» (σήμερα κλείνει 4 μήνες στη φυλακή, όπως κι ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Οριόλ Γιούνκερας!). Θαυμάσια πράγματα συμβαίνουν στο πλέον σάπιο ευρωπαϊκό βασίλειο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!