► 166 μέρες προφυλακισμένοι στη Μαδρίτη μετρούν σήμερα οι Τζόρδι Κουσάρτ και Τζόρδι Σάντσεθ, πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων μαζικών οργανώσεων της Καταλονίας, που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι… διοργάνωσαν χωρίς άδεια διαδηλώσεις υπέρ της Ανεξαρτησίας.

► 148 μέρες μετρούν ο «στασιαστής» Οριόλ Γιούνκερας, πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, και ο Γιοακίμ Φορν, υπουργός της παυθείσας καταλανικής κυβέρνησης που κατηγορείται για την «απραξία» της καταλανικής αστυνομίας και την «ανταρσία» των πυροσβεστών την ημέρα του δημοψηφίσματος.

► 40 μέρες είναι προφυλακισμένοι οι παυθέντες υπουργοί και βουλευτές Ντολόρς Μπάσα, Ραούλ Ρομέβα, Γιόσεπ Ρουλ και Τζόρδι Τουρούλ, επίσης κατηγορούμενοι για «ανταρσία».

► 9 μέρες βρίσκεται έγκλειστη η Κάρμε Φορκαδέλ, πρόεδρος του παυθέντος καταλανικού κοινοβουλίου.

► Στην 6η ημέρα προφυλάκισης βρίσκεται ο παυθείς πρόεδρος της Καταλονίας και μέχρι πρότινος αυτοεξόριστος στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζδεμόν – αυτός σε γερμανική φυλακή, αφού το Βερολίνο τον συνέλαβε ενώ επέστρεφε οδικώς στις Βρυξέλλες από τη Φινλανδία.

► Τέλος, κατηγορούνται δεκάδες ακόμη εκπρόσωποι της καταλανικής κοινωνίας: αρκετοί από αυτούς έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες για να μην συλληφθούν (μεταξύ τους η εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος CUP Άννα Γκάμπριελ και η Μάρτα Ροβίρα, μέλος της ηγεσίας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς).

Αυτή είναι η πραγματικότητα του «σύγχρονου και δημοκρατικού» Βασιλείου της Ισπανίας που διαδέχθηκε τη δικτατορία του Φράνκο και το οποίο προοριζόταν από το Βερολίνο για μέλος του κουαρτέτου που θα αναζωογονούσε την Ε.Ε. Μόνο που δεν είναι ο βολικός μπαμπούλας της Ακροδεξιάς αυτός που καθοδηγεί το πογκρόμ εναντίον όσων τολμούν να απειθαρχήσουν. Όπως και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι δυνάμεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου που πρωτοστατούν: από το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι ως την ισπανική «σοσιαλιστική» αντιπολίτευση. Αφού καθοδήγησαν την αιματηρή απόπειρα παρεμπόδισης του καταλανικού δημοψηφίσματος από την ισπανική στρατοχωροφυλακή (500 τραυματίες από γκλομπ και πλαστικές σφαίρες της Guardia Civil), έπαυσαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη καταλανική κυβέρνηση και έκλεισαν το καταλανικό κοινοβούλιο, προκήρυξαν νέες εκλογές – με την πεποίθηση ότι η αποτυχία των σχεδίων για Ανεξαρτησία, σε συνδυασμό με τον αποκεφαλισμό των ανεξαρτησιακών κινημάτων, θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Όταν και στις νέες εκλογές πλειοψήφησαν τα κόμματα που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία, η απάντηση του διεφθαρμένου μοναρχικού «βαθέος κράτους» της Μαδρίτης ήταν… περισσότερη καταστολή. Πέρα από το νέο γύρο συλλήψεων, η ισπανική αστυνομία χτύπησε με λύσσα το περασμένο Σαββατοκύριακο τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Καταλανών που διοργανώθηκαν από τις υπερκομματικές Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Στο παιχνίδι μπήκε πια απευθείας και η Γερμανία, συλλαμβάνοντας τον Πουτζδεμόν και στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η σύγχρονη Ιερά Συμμαχία δεν ανέχεται αποκλίσεις. Καλωσορίσατε στον παράδεισο όχι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά του ευρωπαϊκού μεταδημοκρατικού ολοκληρωτισμού.

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!