Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/1, στο Στέκι του δρόμου στην Θεσσαλονίκη η εκδήλωση με θέμα: Το “Μακεδονικό” ζήτημα και οι κίνδυνοι για μια νέα Βαλκανική κρίση.

Σε μια περίοδο που τα σύννεφα γεωπολιτικών εντάσεων πυκνώνουν, σε μια περίοδο που ο δημόσιος λόγος κυριαρχείται από κραυγές και εύκολα συνθήματα, ο δρόμος ανοίγει μια συζήτηση ουσίας και προσανατολισμού.

Την συζήτηση άνοιξαν με τις εισηγήσεις τους οι Σπύρος Κουζινόπουλος και Γιώργος Θεοδωρόπουλος.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι Δημοσιογράφος, πρώτος διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου “Τα παρασκήνια του μακεδονικού ζητήματος“. Η τοποθέτηση του φωτίζει την ιστορία του ζητήματος, απ’ την εθνογέννεση στον μεσοπόλεμο, και απ’ τον εμφύλιο στην διάλυση της γιουγκοσλαβίας και τα γεγονότα του ’92, αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες αθέατες πλευρές.

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι Περιφερειακός σύμβουλος Κ.Μακεδονίας, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς. Στην εισήγηση του εξετάζει το “μακεδονικό” ως κομμάτι των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και προβάλει την ανάγκη του αγώνα για εθνική και λαϊκή κυριαρχία, κόντρα στους σχεδιασμούς των ισχυρών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!