Με ριζίτικα τραγούδια αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα Χανιά τον αναρχικό, κοινωνικό αγωνιστή Βαρδή Τσουρή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο.

Από τη εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ώς τον αγώνα για το κλείσιμο του Κουρουπητού, το αντιβασικό κίνημα και τον αγώνα των κατοίκων του Αποπηγαδιού ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ο Βαρδής ήταν παρών σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, ακόμα και έξω από αυτό που συνηθίζεται να ορίζουμε ως αντιεξουσιαστικό χώρο, με ξεκάθαρες ιδέες και απόψεις, αλλά με γνήσια διάθεση υπεράσπισης του δίκιου.

Δεμένος στενά με τη γη της Κρήτης και την παράδοσή της, άνθρωπος ντόμπρος, Κρητικός με «Καζαντζακική» ευθύνη στην σκέψη και στην πράξη – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάποιος φίλος – ο Βαρδής έχαιρε του σεβασμού όχι μόνο του αναρχικού χώρου, του κινήματος, ή της Αριστεράς, αλλά των απλών καθημερινών ανθρώπων, που μαζικά τον υπερασπίστηκαν στις δεκάδες διώξεις που είχε υποστεί με κορυφαία την προφυλάκισή του για τα γεγονότα του αντιβασικού κινήματος το 1990.

Η απώλειά του ξεπερνά τα όρια του αναρχικού χώρου. Αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα «τέλος εποχής» για τα Χανιά, και μια παρακαταθήκη για όσους μένουν πίσω. Μια παρακαταθήκη που αφήνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι «από άλλη πάστα», άνθρωποι με συνεπή και ασυμβίβαστη στάση ζωής, που ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους σε πολλά, έχουν ακόμα περισσότερα να μας διδάξουν.

 

Ρ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!