► «Συγκλονισμένος» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Είναι ο ίδιος που ευλόγησε την τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας.

► Διπλασιάζεται η στρατιωτική δύναμη της EUFOR στο μόρφωμα της Βοσνίας λόγω των αποσχιστικών τάσεων των Σερβοβοσνίων. Τα Βαλκάνια μπαίνουν στον ψυχρό πόλεμο.

► Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ δεν χρησιμοποίησε τον όρο «εισβολή» για να περιγράψει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και καθαιρέθηκε. Τον διαδέχθηκε ο Ντράγκομιρ Ζάκοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Ομορφιά!

► «Ζητάμε από την Αλβανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στα Τίρανα, «βοήθεια σε καύσιμα». Άλλο ένα βαλκανικό ανέκδοτο.

► Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς αιτιολόγησε την άρνησή του να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία: «Είναι η μόνη που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον μας και εναντίον της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας».

► Η κυβέρνηση του Κοσόβου ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ έδωσε εντολή να μεταφερθεί «υλικοτεχνικός εξοπλισμός» και κοντέινερ στις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία. Κάτι σαν πολεμικά οδοφράγματα…

► Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Βασίλεφ, πολιτικός εταίρος του πρωθυπουργού Πετκόφ, ανέφερε την Ελλάδα ως πιθανό συνέταιρο στους πυρηνικούς σταθμούς του Κοζλοντούι και του Μπέλενε, μιας και η Ρωσία μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα. Ο πνιγμένος απ’ την Ελλάδα πιάνεται.

► Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αλβανία καλεί εθελοντές για να συμμετάσχουν στη «Διεθνή Λεγεώνα Άμυνας της Ουκρανίας». Κατανοητό;

► Κροάτες ακροδεξιοί οπαδοί της ομάδας Ντιναμό πάνε Ουκρανία για να ενταχθούν στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η μετάβαση είναι «προσωπική υπόθεση»…

► Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και συνορεύει με την Ουκρανία. Οι πιστές παραστρατιωτικές δυνάμεις αριθμούν 10.000 ντόπιους. Η Μολδαβία έχει μόνο 6.000 στρατιώτες, μαζί με το βοηθητικό προσωπικό. Δύσκολο να «απελευθερωθεί» η Υπερδνειστερία.

► Γιοτ Ρώσων ολιγαρχών με σημαιούλα από τις νήσους Καϊμάν, όπως του ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής Lukoil, έδεσαν στο Μαυροβούνιο. Για όλους υπάρχει ένα Μαυροβούνιο.

► Ανακοίνωσαν από τις Βρυξέλλες ένα πακέτο 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το υποσχόμενο ποσό έχει πέσει κατά πολύ, αλλά το άμεσο ρευστό δεν είναι και λίγο. Σπεύσατε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!