Νέο βιβλίο από τους Πάνο Τριγάζη και Γιάννη Γούναρη

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο για την Ευρώπη και το μέλλον της θα βρεθεί σε λίγες μέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Τίτλος του, Επανίδρυση της Ευρώπης και συγγραφείς του ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης και ο 35χρονος δικηγόρος Γιάννης Γούναρης, ειδικευμένος στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Το βιβλίο (Εκδόσεις Ταξιδευτής) προλογίζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην ευρωβουλευτής Λουτσιάνα Καστελίνα, εκ των ηγετικών μορφών της ιταλικής Αριστεράς και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας Il Manifesto.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν τα θεσμικά και πολιτικά αδιέξοδα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης που, δέσμια του νεοφιλελευθερισμού, έχει χάσει το δρόμο και τον διακηρυγμένο στόχο της. Προτείνουν την επιστροφή στις οικουμενικές ανθρωπιστικές ιδέες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ως πηγή έμπνευσης και έναυσμα για μια δημοκρατική επανεκκίνηση της Ενωμένης Ευρώπης, πάνω σε νέες πολιτικές και αξιακές βάσεις.
Αναζητούν το νόημα μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θεμελιωμένης στις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη ριζική μεταρρύθμιση των θεσμών και των πολιτικών της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας, η απουσία του οποίου έχει φανεί τόσες φορές στην εποχή μας, με τελευταία αφορμή την κρίση της Ουκρανίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!