Αδιάθετη κινδυνεύει να μείνει και φέτος η παραγωγή των αμπελουργών της Αχαΐας, οι οποίοι απέκλεισαν επί δύο ημέρες την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου με βασικό αίτημα την απορρόφηση των σταφυλιών.

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την αμπελουργία και το κρασί, έχει οδηγήσει εδώ και χρόνια τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών αδυνατούν να απορροφήσουν τη νέα σοδειά, έχοντας τις αποθήκες τους γεμάτες από την περσινή. Αποδεχόμενες εν πολλοίς την «κακή μας μοίρα» δεν έχουν σχέδιο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, δεν διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, έχοντας αποδεχτεί τον φαύλο κύκλο των καθυστερημένων αποζημιώσεων που ισοδυναμούν με ψίχουλα.

Έτσι, φέτος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας μπορεί να απορροφήσει μόνο 12.000 τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραγωγοί αναζητούν κατά μονάδες και εναγωνίως να πουλήσουν τη σοδειά τους οπουδήποτε και οσοσδήποτε, προκειμένου να καλύψουν ελάχιστο μέρος των λειτουργικών εξόδων τους για να μπορέσουν να παράγουν και του χρόνου.
«Μας τελείωσαν. Τα σταφύλια θα σαπίσουν στα αμπέλια» δήλωσε στο Δρόμο παραγωγός της Δυτικής Αχαΐας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, με τις τιμές να μην καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστον το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον αμπελουργό, τα 12 λεπτά το κιλό το σταφύλι, που είναι η τιμή εμπορίου, υπολείπονται τουλάχιστον κατά 6 λεπτά ώστε ο παραγωγός να βγάλει το κόστος της καλλιέργειας.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, κάθε Σεπτέμβρη οι αμπελουργοί του νομού βρίσκονται στους δρόμους με το ίδιο πάντα αίτημα: την απορρόφηση της παραγωγής των οινοστάφυλων. Κάθε χρόνο, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υπόσχεται κάποια αποζημίωση για… την περσινή χρονιά. Στην Αχαΐα, μια περιοχή με παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποιία, οι παραγωγοί κινδυνεύουν με αφανισμό και οι υποσχέσεις είναι περσινά, ξινά σταφύλια…

Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!