Fake news, ελληνιστί διαστρεβλωμένες ή ψευδείς ειδήσεις, υπήρχαν πάντα (σπεσιαλίστες σε αυτές ήταν, και είναι, οι κοντυλοφόροι της εκάστοτε εξουσίας, όχι οι απλοί πολίτες). Αυτό που δεν υπήρχε, όμως, ήταν η ενορχηστρωμένη και οργανωμένη πλέον εκστρατεία των ελίτ και των εκάστοτε κυβερνώντων, που βαφτίζουν fake news οποιαδήποτε είδηση δεν τους συμφέρει. Τώρα μάλιστα προσπαθούν και θεσμικά να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη φίμωση των αντιφρονούντων – για παράδειγμα η Ε.Ε. ετοιμάζει σχετική δρακόντεια νομοθεσία. Και ο Μακρόν, στο πρόσφατο άρθρο του όπου ξεδιπλώνει το όραμά του (και δικό μας εφιάλτη) για την «ευρωπαϊκή αναγέννηση», αναγορεύει σε υπ’ αριθ. 1 εχθρό τις «ψευδείς ειδήσεις» και προτείνει «ευρωπαϊκούς κανόνες για την απαλλαγή του ίντερνετ από ρητορικές μίσους και βίας». Όπως, ας πούμε, τα καλέσματα για διαδηλώσεις εναντίον του; Είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο… πολέμιος της βίας, που βγάζει μάτια και κόβει χέρια στους πραγματικούς διαδηλωτές, κάτι εξίσου αποτελεσματικό θα σκεφτεί και για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών αντιφρονούντων.

Μεγάλη όμως εισαγωγή σε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Ωρύεται λοιπόν η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως –επισήμως, των Συντακτών– για «μπαράζ διαστρεβλωμένων ειδήσεων από ΜΜΕ φιλικά προς την αντιπολίτευση» (7/3/2019, σελ. 6-7). Και ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί η καλή εφημερίδα-πρακτορείο του Μαξίμου είναι δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος το οποίο αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε επισήμως στην τουρκική πλευρά να γίνει η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2021». Δηλαδή στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (που βέβαια, αν ρωτήσετε κάποιον… μετα-ιστορικό, δεν ήταν δα και επανάσταση, εξάλλου ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία, αφήστε που η πολυπολιτισμική και ανεκτική Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορεί να ήταν τελικά καλύτερη από τον επιθετικό εθνικισμό της αναδυόμενης ελληνικής αστικής τάξης – αλλά τέλος πάντων, αυτά απαιτούν ξεχωριστό… χρονογράφημα). Ωρύεται λοιπόν η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Ψευδής είδηση! Και εγκαλεί το Πρώτο Θέμα για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, διότι, λέει, ποτέ ο πρωθυπουργός μας δεν πρότεινε στον Ερντογάν να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2021.

Πρόταση να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021 έκανε στις 20 Φεβρουαρίου στον Τούρκο πρέσβη ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης. Αυτό προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ της Αυγής που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στη ΔΕΘ το 2021, ως τιμώμενης χώρας»

Για να πούμε την αλήθεια, εμείς δεν βρισκόμαστε στα υπόγεια του Μαξίμου, κι άρα δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς καλοπιάνει κάθε φορά ο κ. Τσίπρας τον «φίλο και σύμμαχο» Ερντογάν. Έχουμε όμως κομπιούτερ (ακόμα δεν μας τα έχει κατασχέσει κάποια εγχώρια ή ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας από ψευδείς ειδήσεις), έχουμε και υπομονή, και ιδού, με τα πενιχρά μας μέσα αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι την πρόταση να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2021 την έκανε, στις 20 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, στον Τούρκο πρέσβη ο κ. Δραγασάκης (που, αν δεν απατώμαστε, είναι αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων). Και όχι, δεν πρόκειται για fake news: «Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στη ΔΕΘ το 2021, ως τιμώμενης χώρας» γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ της η Αυγή (η οποία, αν δεν απατώμαστε πάλι, συναγωνίζεται την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για το ποια από τις δύο καταγράφει πιστότερα τη σκέψη του Μαξίμου). Το σχετικό link (ελληνιστί, σύνδεσμος) είναι αυτό: www.avgi.gr/article/10842/9613559. Και το καυτό ερώτημα είναι: προλαβαίνετε να ειδοποιήσετε τους αρμόδιους να το εξαφανίσουν;

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!