Απάντηση του πρέσβη Γ. Αϋφαντή για ρεπορτάζ του Δρόμου

 

Κύριε διευθυντά,

σε απάντηση του άρθρου Μπίζνα με εξαγωγές αδέσποτων στη Γερμανία,( https://www.e-dromos.gr/mpizna-adespota/) που δημοσιεύθηκε από τον Μάριο Διονέλλη στον Δρόμο της 14ης Μαρτίου 2015, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

 

1. Πρόκειται για άρθρο που επιβεβαιώνει απόλυτα τη ρήση του Μπαλζάκ ότι «δημοσιογράφος είναι αυτός που γράφει για θέματα τα οποία πλήρως αγνοεί». Ειλικρινά διερωτώμαι γιατί ο κ. Διονέλλης περιορίσθηκε να ρωτήσει αποκλειστικά την κυρία Γκαραγκούνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας. Όμως, πίσω από αυτόν τον τίτλο το μόνο που υπάρχει είναι ένα σωματείο-σφραγίδα που κανένα αδέσποτο δεν περιθάλπει και μάλιστα δωρεάν! Εντούτοις, ο τίτλος και η σφραγίδα δίνουν στην «ελληνόφρονα» πρόεδρό του τη δυνατότητα να περιέρχεται τα ΜΜΕ, κατακεραυνώνοντας όσους στέλνουν «ελληνικά» αδέσποτα στο εξωτερικό, διότι τάχα δυσφημίζουν τη χώρα μας, διότι δήθεν τα πωλούν σε γερμανικές οικογένειες έναντι υπέρογκης αμοιβής, διότι τέλος (Κύριε ελέησον!) προμηθεύουν με ζώα τους κτηνοβάτες στα sex shops της Γερμανίας και άλλα συναφή ασύστατα και παρανοϊκά! Όσο για την έμμεση μαρτυρία του προέδρου της Οργάνωσης «Φίλοι της Κιβωτού του Νώε στην Κρήτη», Τόμας Μπους, αυτήν ο κ. Διονέλλης απλώς την επικαλείται και της ασκεί κριτική. Ούτε με τον ίδιο μίλησε ούτε, βεβαίως, με κανέναν από τους πραγματικούς ζωόφιλους που προωθούν αδέσποτα ζώα από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

 

2. Η σύζυγός μου κι εγώ τα τελευταία 10 χρόνια μαζεύουμε τραυματισμένα και εγκαταλειμμένα ζώα στο Καπανδρίτι, τα περιθάλπουμε, τα γιατρεύουμε και -για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό- τα στέλνουμε σε χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία. Καθώς η γυναίκα μου ξέρει (και) γερμανικά, έχει έλθει σε επαφή (και) με γερμανικές εταιρίες προστασίας ζώων και προωθούμε, εξόδοις μας, αδέσποτα σε γερμανικές και αυστριακές οικογένειες, μέσω αυτών των εταιριών.

Σημειώνω ότι οι εν λόγω εταιρίες λειτουργούν σύμφωνα με τον Γερμανικό (Βελγικό/Αγγλικό) Νόμο και είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά την επιλογή των ανάδοχων οικογενειών, ανάλογα με το είδος και την προσωπικότητα του σκυλιού που τους περιγράφουμε ότι διαθέτουμε. Από το καταστατικό τους προκύπτει ότι οιοσδήποτε υιοθετεί από τις εταιρίες αυτές αδέσποτο και ανεξαρτήτως της προελεύσεως αυτού (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ρουμανία) καταβάλλει ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, ως εφάπαξ ενίσχυση στην εν λόγω φιλοζωική εταιρία.

Επί 10 χρόνια τώρα που προωθώ ζώα στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία, αλλά και Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ολλανδία) τα έξοδα αποστολής τους τα καταβάλλω εγώ, εξ ιδίων. Είναι αστείο το αναφερόμενο από την κυρία Γκαραγκούνη στο ρεπορτάζ(;) του κ. Διονέλλη ότι «το κόστος αεροπορικής μεταφοράς (ως εμπόρευμα) είναι περίπου 30 ευρώ». Από τις αεροπορικές εταιρίες, ένα ασυνόδευτο ζώο χρεώνεται αναλόγως βάρους και διαστάσεων του κλουβιού, από 300 έως και 800 ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα ζώα που στέλνω συνοδεύονται είτε από μένα, είτε από τη σύζυγό μου είτε από άλλους εθελοντές. Το κόστος μεταφοράς ενός συνοδευόμενου ζώου ανέρχεται από 50 έως 200 ευρώ ανάλογα με το βάρος. Επιπλέον του κόστους του αεροπορικού εισιτηρίου του συνοδού! «Κάντε τις πράξεις και θα δείτε για τι κέρδος μιλάμε», όπως παροτρύνει τον κ. Διονέλλη η κυρία Γκαραγκούνη!

 

3. Το άρθρο του Δρόμου αποτέλεσε βαρύτατη προσβολή για όσους φιλόζωους διασώζουν αδέσποτα ζώα από την κόλαση των δρόμων και των αγρών της Ελλάδας, όπου τα περιμένει βέβαιος θάνατος είτε από τροχαίο, είτε από φόλα. Ένα στα δύο ζώα που έχω μαζέψει ήταν ημιθανές είτε από δηλητήριο, είτε απλούστατα από την πείνα και τις αρρώστιες. Έχω ξοδέψει για τα αδέσποτα (κι εγώ και αρκετοί άλλοι) πάμπολλα χρήματα, λοιδορούμενοι από μεν τις Γκαραγκούνηδες ότι τα εμπορευόμαστε, από δε άλλους «ανθρωπιστές» ότι «βοηθάμε ζώα και όχι παιδάκια!». (Αυτοί πόσα παιδάκια τους τελευταίους μήνες βοήθησαν;). Λυπάμαι βαθύτατα ότι εντάχθηκε στη θλιβερή αυτή χορεία και ο Δρόμος της Αριστεράς!

 

4. Πολύ θα ήθελα να βρίσκω στην Ελλάδα οικογένειες που να υιοθετούν αδέσποτα! Όμως ελάχιστες υπάρχουν. Πολλά από τα σκυλιά που βρίσκω εγκαταλειμμένα είναι καθαρόαιμα! Οι Έλληνες ιδιοκτήτες τους τα αγόρασαν από pet shops πανάκριβα και στη συνέχεια τα βαρέθηκαν ή τσιγκουνεύτηκαν να τα περιθάλψουν όταν αρρώστησαν και τα πέταξαν, τα παράτησαν στο δρόμο. Αυτή, δυστυχώς, είναι η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα αδέσποτα. Δεν συζητώ καν για την πολιτεία η οποία νομοθετεί καθοδηγούμενη από τους εμπόρους των pet shops, αυτούς που κάνουν μαζικές εισαγωγές -τάχα- καθαρόαιμων σκυλιών από την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Μολδαβία, όπου υπάρχουν βιομηχανίες puppy mills δηλ. μαζικής παραγωγής κουταβιών από άρρωστους, εγκαταλελειμμένους στην τύχη τους γονείς μέσα σε αδιανόητες συνθήκες υγιεινής. Γι’ αυτό το εμπόριο, λέξη η κυρία Γκαραγκούνη!

Τίποτα από όλα αυτά δεν ξέρει ούτε έκανε τον κόπο να αναζητήσει ο κ. Διονέλλης και ο Δρόμος. Αντίθετα, κατέθεσαν στους αναγνώστες την άποψη της Μπίζνας με εξαγωγές αδέσποτων στη Γερμανία. Λυπάμαι βαθύτατα διότι και η Αριστερά αντί να αμφισβητεί τα φαινόμενα και να ψάχνει την αλήθεια, πέφτει θύμα της ευκολίας και των στερεοτύπων.

Όσο για τις καταδίκες, υπάρχουν δύο ή τρεις, εξ όσων γνωρίζω, με την αυτόφωρη διαδικασία. Όλες τους εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου. Σε όλες έσπευσε μάρτυρας η κυρία Γκαραγκούνη, σε όλες η ενοχή του κατηγορουμένου βασίσθηκε στην υπόθεση(!) ότι αφού δεν μπορούσε εκεί, επιτόπου, να αποδείξει ότι τα σκυλιά θα διατίθεντο από φιλοζωικές εταιρίες του εξωτερικού, μοιραίως ήταν εμπόρευμα. Έχω νομική παιδεία και ουδόλως αμφιβάλλω για την αθώωση των εμπλεκομένων στο Εφετείο, όπου τουλάχιστον θα έχουν δικηγόρο!

Λυπάμαι και πάλι για το πόσο λάθος παρουσιάστηκε το όλο θέμα από τον Δρόμο της Αριστεράς.

 

Με ειλικρινή εκτίμηση,

 

Γιώργος Αϋφαντής

πρέσβυς της Ελλάδας στην Τεχεράνη

 

 

 

 

 

… και οι επισημάνσεις του Δρόμου

 

Αγαπητέ κ. Αϋφαντή

Προσπερνώ τις προσβλητικές αναφορές στη δουλειά μου (με τη ρήση του Μπαλζάκ) και σας θυμίζω πως για το θέμα των παράνομης εμπορίας αδέσποτων πραγματοποιούνται ήδη διεθνείς δημοσιογραφικές και αστυνομικές έρευνες. Αφού επί 10 χρόνια στέλνετε ζώα (και) στο εξωτερικό για υιοθεσία, ξέρετε καλύτερα από μένα το θέμα και σίγουρα γνωρίζετε τις δεκάδες καταδίκες υποτιθέμενων «φιλοζωικών» οργανώσεων και «καταφυγίων ζώων» στη Γερμανία. Σίγουρα ξέρετε πως έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρα έχετε δει τις χιλιάδες αγγελίες αγοράς αδέσποτων στη Γερμανία, πολλές εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με τις τιμές να φτάνουν στα 300 ευρώ. Θα αναρωτιέστε ίσως και εσείς γιατί οι «φιλόζωοι» από τη Γερμανία αγοράζουν αδέσποτα από την Ελλάδα και δεν παίρνουν δωρεάν από τα γεμάτα κυνοκομεία της χώρας τους, όπου τα ζώα ανά διαστήματα θανατώνονται λόγω υπερπληθυσμού. Επίσης, σίγουρα γνωρίζετε για τη συνεχόμενη αύξηση των ζώων που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα στη Γερμανία. Ξέρετε πως πέρα από την τυπική έλλειψη των συνοδευτικών εγγράφων οι προσφάτως συλληφθέντες υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις ως προς τον προορισμό των ζώων που μετέφεραν, αφού στην αρχή έλεγαν πως ήταν δικά τους και μετά παραδέχτηκαν πως τα έστελναν για υιοθεσία σε άγνωστους προς αυτούς αναδόχους. Θα αναρωτιέστε και εσείς γιατί τόσα ψέματα. Όπως θα αναρωτιέστε αν ευσταθούν οι καταγγελίες για «συνεργεία» με ιδιωτικά οχήματα που χωρίς εξουσιοδότηση από τους ΟΤΑ συλλέγουν μαζικά αδέσποτα σε διάφορες γειτονιές της χώρας. Η έρευνά μου για το θέμα έχει ήδη προχωρήσει και σε επόμενο φύλλο του Δρόμου θα δημοσιευτεί πλήρες ρεπορτάζ. Πράγματι, κύριε Αϋφαντή, πριν ξεκινήσω να ψάχνω το θέμα δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα γι’ αυτό (όπως λέει και ο Μπαλζάκ). Έτσι ξεκινάει κάθε ρεπορτάζ, να είστε σίγουρος. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε, όμως, ο μεγάλος λογοτέχνης για όσους ξέρουν τα πάντα και σκοπίμως τα αποκρύπτουν.

Με εκτίμηση,

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!