Το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» καταγγέλλει τον Δήμο Κοζάνης και την αρμόδια αντιδήμαρχο Ελένη Τασοπούλου επειδή δεν αποκαλύπτουν σε ποιες περιοχές επανεντάσσονται τα αδέσποτα ζώα που αφήνονται ελεύθερα, μετά την παραμονή τους στο Δημοτικό Κυνοκομείο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παρά τις εκκλήσεις των εκπροσώπων του σωματείου προς την αντιδήμαρχο, για να ενημερωθούν πού βρίσκονται τα επανενταγμένα ζώα, η απάντηση που εισπράττουν είναι ότι «δεν τους αφορά ο τόπος επανένταξης».

Θυμίζουμε ότι το Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης «ΑΓΓΙΖΩΟ» απέσυρε τα μέλη του, μόνιμο και αναπληρωματικό, από την 5μελή Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο πλάνο επανεντάξεων του Δήμου Κοζάνης. Το σωματείο κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Κοζάνης μαζεύει τα αδέσποτα σκυλιά από το κέντρο της πόλης και τα μεταφέρει όχι στα χωριά, όπως υποστηρίζει, αλλά σε απόμακρα και ερημικά μέρη όπου δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό, καταδικάζοντάς τα ουσιαστικά σε αργό θάνατο.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), αρκετοί ανά την Ελλάδα δήμοι προχώρησαν σε επανεντάξεις αδέσποτων ζώων από δημοτικά καταφύγια, εν αγνοία των φιλοζωικών σωματείων, σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές, αντιμετωπίζοντας τα αδέσποτα ως «μιάσματα» που πρέπει να απομακρύνονται όσο το δυνατόν μακρύτερα από τους ανθρώπους.

Η ΠΦΠΟ σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 9. τον Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4236/2014, τα περισυλλεγέντα αδέσποτα ζώα (σκύλοι), μετά τη διαχείρισή τους (εμβολιασμός, στείρωση) από τους δήμους και εφόσον είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου από όπου περισυνελέγησαν, υπό την από κοινού ευθύνη και φροντίδα του δήμου και των συνεργαζόμενων με αυτόν φιλοζωικών σωματείων.

Κατά συνέπεια, επισημαίνει η ΠΦΠΟ, η τακτική των δήμων να αρνούνται την επανένταξη αδέσποτων ζώων μέσα στις πόλεις τους στις περιοχές όπου αυτά ζούσαν και να καταφεύγουν στη μέθοδο της εγκατάλειψής τους σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές, χωρίς επίβλεψη και φροντίδα, συνιστά αφενός σαφή παραβίαση των διατάξεων του νόμου κι αφετέρου ενέχουν, εκτός των άλλων, και ποινικές ευθύνες λόγω της εγκατάλειψης των ζώων και λόγω παράβασης καθήκοντος.

Γι’ αυτούς τους λόγους η ΠΦΠΟ ζητά από τον κ. Μπόλαρη να αποστείλει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο/οδηγίες προς όλους τους δήμους σχετικά με την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, όπως αυτές αναλύονται παραπάνω, σε σχέση με την επανένταξη των αδέσποτων ζώων, την επαναφορά τους εντός του αστικού ιστού των πόλεων στις περιοχές όπου ζούσαν και με την κατηγορηματική απαγόρευση εγκατάλειψης αδέσποτων σε απομακρυσμένες ή ακατοίκητες περιοχές. Επιπρόσθετα, η ΠΦΠΟ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά εναντίον όλων των δήμων που ακολουθούν την παράνομη αυτή τακτική.

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!