Συλλήψεις και καταδίκες «φιλόζωων» στα αεροδρόμια της χώρας

Του Μάριου Διονέλλη

 

Περίεργες υποθέσεις παράνομης εξαγωγής αδέσποτων ζώων έρχονται στο φως μετά τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων και περιστατικά συλλήψεων σε αεροδρόμια της χώρας που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά παράνομης διακίνησης συνολικά 42 ζώων συντροφιάς στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Ηρακλείου, κατά τα οποία έχουν συλληφθεί 11 άτομα. Σε μία περίπτωση ένας εκ των συλληφθέντων καταδικάστηκε ήδη σε ένα χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κάποιοι στο όνομα της ζωοφιλίας έχουν στήσει μια κανονική επιχείρηση αποσπώντας μεγάλα ποσά από ζωόφιλους του εξωτερικού, κυρίως της Γερμανίας, για να τους αποστέλλουν αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία. Αν και κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται, εντούτοις η νομοθεσία προβλέπει πως για να ταξιδέψει ένα ζώο εκτός Ελλάδος πρέπει να συνοδεύεται από νόμιμα έγγραφα υιοθεσίας και από τον ανάδοχό του.

Αντιθέτως σε πρόσφατες περιπτώσεις η διακίνηση αποδείχτηκε πως γινόταν για εμπόριο με σκοπό το κέρδος. Στις 26 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνελήφθησαν δύο γυναίκες, η μία με υπηκοότητα ολλανδική και η άλλη με γαλλική, καθώς και ένας Άγγλος υπήκοος, οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν μαζί με πέντε σκυλιά. Η Ολλανδή δήλωσε στην αστυνομία ότι είναι η ιδιοκτήτρια των ζώων και ταξιδεύει, για να μείνει στην πατρίδα της. Αλλά με μια μικρή έρευνα αποκαλύφθηκε ότι είχε εισιτήριο για επιστροφή στην Ελλάδα δύο μέρες μετά, χωρίς τα σκυλιά. Κατόπιν αυτού, δήλωσε ότι τα ζώα δεν της ανήκαν, ότι απλά έκανε τη μεταφορά τους στην Ολλανδία, και από εκεί θα μεταφέρονταν οδικώς στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας απουσία αυτής. Τα ζώα, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, δεν ήταν εφοδιασμένα με τη σύμβαση υιοθεσίας από τον αρμόδιο δήμο ή το νομίμως αδειοδοτημένο σωματείο για τη σύναψη συμβάσεων υιοθεσίας.

Όπως δηλώνει στον Δρόμο η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Ιωάννα Γκαραγκούνη, εδώ και χρόνια δρουν στην Ελλάδα υποτιθέμενες ζωοφιλικές οργανώσεις που περηφανεύονται ότι κάνουν έως και 300 εξαγωγές το χρόνο «εξασφαλίζοντας» συνθήκες καλύτερης ζωής σε αδέσποτα που δίνονται για υιοθεσία στη Γερμανία και αλλού. «Έχουμε μάθει πως οι πιθανοί ιδιοκτήτες πληρώνουν γύρω στα 400 ευρώ για την υιοθεσία, ενώ το κόστος αεροπορικής μεταφοράς (ως εμπόρευμα) είναι περίπου 30 ευρώ. Κάντε τις πράξεις και θα δείτε για τι κέρδος μιλάμε» λέει η κ. Γκαραγκούνη. Στην προφανή ερώτηση γιατί να υιοθετήσει ένας κάτοικος π.χ. της Γερμανίας ένα αδέσποτο από την Ελλάδα και όχι από τη χώρα του, η κ. Γκαραγκούνη εξηγεί πως εκεί υπάρχει πολύ πιο αυστηρή νομοθεσία για τα αδέσποτα και για την υιοθεσία τους.

 

Μας εγκαλούν για την τήρηση του νόμου

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων. Σε πρόσφατη επιστολή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Förderverein Arche Noah Kreta (Φίλοι της Κιβωτού του Νώε στην Κρήτη), Τόμας Μπους, τονίζει πως η μεταφορά των σκύλων από την Ελλάδα στη Γερμανία λαμβάνει χώρα σε ειδικά εξοπλισμένα οχήματα με όλες τις προδιαγραφές και απαραίτητες άδειες και καταγγέλλει πως «γραφειοκράτες ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων εμφανίστηκαν και είπαν εξοργιστικά ψέματα». Την επιστολή του ο κ. Μπους τη διανθίζει και με αρκετά επικριτικά σχόλια για τα ψέματα που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για να μπει στην Ευρωζώνη, ενώ αν και Γερμανός επικρίνει σφοδρά τις ελληνικές Αρχές για την τήρηση των νόμων και των τυπικών προϋποθέσεων για τη μεταφορά των κατοικίδιων.

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εμπορική αποστολή άνω των 5 ιδιόκτητων ζώων που ταξιδεύουν με μεταφορικό μέσο ασυνόδευτα (χωρίς δηλ. τη φυσική παρουσία ιδιοκτήτη τους) προϋποθέτει τα νομιμοποιητικά εγγραφής στο μηχανογραφικό σύστημα TRACES, στη βάση δεδομένων δηλαδή που διαχειρίζεται η Επιτροπή της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. Επίσης απαιτείται η ύπαρξη υγειονομικών πιστοποιητικών που απαιτούνται στο πλαίσιο του ενδοκοινοτικού εμπορίου ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα στα ζώντα ζώα αλλά και η ύπαρξη νομίμων τιμολογίων πώλησης ζώων από τον υποτιθέμενο νόμιμο εκτροφέα τους και πωλητή, ως αποδεικτικό της όποιας οικονομικής φορολογητέας συναλλαγής.

Στις περιπτώσεις των πρόσφατων συλλήψεων τίποτε από αυτά δεν είχε τηρηθεί. Πολύ δε περισσότερο προκαλείται ανησυχία από τις καταγγελίες της Ζωόφιλης Δράσης Κρήτης, ότι σε περιοχές του νησιού εμφανίστηκαν άτομα που δήλωσαν κυνοκόμοι και μάζευαν σε μικρό φορτηγάκι αδέσποτα από το δρόμο χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη δομή ή κάποια άλλη υπηρεσία που να πραγματοποιεί νόμιμα αντίστοιχη δράση σε όλο το νησί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!