Μία μέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση 15 πρέσβεων ε.τ. που παίρνουν θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η τοποθέτησή τους έχει ιδιαίτερη αξία γιατί γνωρίζουν πώς λειτουργούν πολλά ζητήματα στη διεθνή ζωή και κατανοούν τι χρήση θα γίνει μέσα από μια παραχώρηση στο ζήτημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας. Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο επαγγελματικός χώρος και η δεοντολογία που τον διέπει καθιστά συνήθως την γλώσσα τους ιδιαίτερα προσεκτική και μετρημένη. Από την άποψη αυτή η κοινή τους δήλωση αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Η κοινή δήλωση

Όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την πεποίθηση µας πως τα Σκόπια, ό,τι και αν δεχθούν να πουν ή να κάνουν για να µπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., δεν θα εγκαταλείψουν το επεκτατικό τους ιδεολόγηµα. Θα συνεχίσουν, κατά συνέπεια, να το προβάλλουν χρησιμοποιώντας το όνοµα «Μακεδονία», έστω και αν σε αυτό προστεθεί γεωγραφικός, εθνικός η χρονικός προσδιορισµός.

Διότι ένα γεωγραφικό προσδιορισµό οι Σκοπιανοί θα τον μεταχειρίζονται για να προωθούν την προπαγάνδα τους περί διηρημένης Μακεδονίας που θα πρέπει να επανενωθεί µε διεύρυνση του κράτους των Σκοπίων. Ένας τέτοιος προσδιορισµός (Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία) θα επιτρέπει στους Σκοπιανούς να επιµένουν πως είναι οι µόνοι πραγματικοί Μακεδόνες, µε δικό τους ελεύθερο μακεδονικό κράτος, ενώ «τα άλλα τµήµατα της Μακεδονίας», το «ελληνικό» και το «βουλγαρικό», έχουν υποστεί κατάληψη ή/και εθνοκάθαρση.

Ένας εθνικός ή χρονικός προσδιορισµός, εξάλλου, θα παραπέµπει στην πλαστή ιστορία περί των Σλάβων που δήθεν αναµίχθηκαν µε τους Αρχαίους Μακεδόνες και γέννησαν τους σημερινούς Σκοπιανούς. Τα ίδια ισχύουν και για µικτούς προσδιορισµούς, π.χ. Γκορναµακεντόνια = Άνω Μακεδονία ή Novamakedonija.

Θα πρέπει όλοι να θυµούνται την επίσηµη κρατική εγκύκλιο-προειδοποίηση του άλλοτε υπουργού των ΗΠΑ, Stettinius, της 26ης Δεκεμβρίου 1944, που έγκαιρα, µόλις δημιουργήθηκε από τον Τίτο το τεχνητό µόρφωµα του «Μακεδονισµού», έλεγε µεταξύ άλλων επί λέξει: «Η Κυβέρνηση µας (των ΗΠΑ) εκτιµά ότι αναφορές σε «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρίδα» ή «Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα» συνιστούν αβάσιµη δημαγωγία, που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, και διαβλέπει στην σημερινή αναζωογόνησή τους ένα προπέτασμα για επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος.»

Η πολιτιστική ενότητα που δημιούργησε η δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφερε τον Ελληνικό Πολιτισµό και την ελληνική γλώσσα, ως «κοινή», από την Ευρώπη µέχρι τα σύνορα της Κίνας, επί αιώνες. Κανένας δεν µπορεί να καπηλεύεται το πραγματικό αυτό γεγονός και είµαστε βέβαιοι ότι αυτή την µοναδική προσφορά του Ελληνισμού στον κόσµο καµιά ελληνική υπογραφή δεν θα σβήσει σήµερα.

Για τους λόγους αυτούς, ποτέ δεν πρέπει να συναινέσουμε σε όνοµα των Σκοπίων που να περιέχει την λέξη Μακεδονία, ό,τι και αν κάνουν άλλες χώρες, ώστε να µη νομιμοποιήσουμε εµείς οι ίδιοι ιµπεριαλιστικές επιθέσεις εναντίον της πατρίδας µας και χάλκευση της Ιστορίας, ελληνικής και παγκόσμιας.

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2017

Υπογράφουν: Αλιάγας Σπύρος, Δοκιανός Σπύρος, Κοράντης Ιωάννης, Κουνινιώτης Νικόλαος, Μεγαλοκονόμος Εμμανουήλ, Νομικός Αντώνιος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Παπασλιώτης Απόστολος, Πατσικάκης Βασίλειος, Πολίτης Κωνσταντίνος, Σιδέρης Αναστάσιος, Σπέτσιος Ιάκωβος, Στοφορόπουλος Ευθύμιος, Τριτάρης Κωνσταντίνος, Χρυσανθόπουλος Λεωνίδας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!