Συνεχίζεται η κρίση γύρω από το ΚΕΘΕΑ, αφού ακόμα δεν έχει αποσυρθεί το Προσχέδιο μετάλλαξης έως και ουσιαστικής διάλυσης του Οργανισμού. Στο Προσχέδιο, όπως είναι γνωστό, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, οι Σύλλογοι Οικογενειών των Θεραπευτικών Προγραμμάτων και μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, αποδεικνύονται πλήρως ανεπαρκείς να δώσουν οποιαδήποτε λύση. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Λιάπης με άρθρα του αλλά και επιστολή που έστειλε προς τους εργαζόμενους, επιμένει ότι οι πάντες έχουν καταλάβει λάθος και ότι το κατατεθειμένο προσχέδιο αναβαθμίζει τον Οργανισμό…

Εντωμεταξύ, αλγεινή εντύπωση προξενεί ένα ακόμα γεγονός. Με άρθρο του στην Καθημερινή, ο Σταύρος Θεοδωράκης προχωρά σε μια ολομέτωπη επίθεση προς το ΚΕΘΕΑ με επιλεκτικά και ψευδή στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο πρώην πολιτικός αρχηγός του «Ποταμιού» χρησιμοποιεί μια σειρά παλιές φήμες και υποκειμενικές αφηγήσεις (περί των σχέσεων ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ και άλλα) για να δικαιολογήσει τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στον Οργανισμό.

Διασπείρει όμως και ψευδείς ειδήσεις, αφού παρουσιάζει ότι η Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη έχει «μόνο 20 θεραπευόμενους, αλλά ταυτοχρόνως έχει 55 άτομα προσωπικό». Η εικόνα είναι απολύτως ψευδής αφού στη Θ.Κ. απασχολούνται μόλις 4 άτομα, ενώ ολόκληρο το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Ιθάκη περιλαμβάνει πλήθος μονάδων και υπηρεσιών (ανάμεσά τους και 3 παραγωγικές μονάδες) που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν 1.100 άτομα ετησίως με 30 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατίθενται στο υπουργείο Υγείας.

Ποιο είναι όμως το αξιοσημείωτο; Ότι η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ δεν απάντησε απολύτως τίποτα στις πρωτοφανείς διαστρεβλώσεις του Στ. Θεοδωράκη. Έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να έχει το ΚΕΘΕΑ μια τύποις Διοίκηση η οποία είτε δεν αντιδρά είτε φαίνεται να συμπλέει με τις επιθέσεις που δέχεται ο Οργανισμός.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ κα Φωτεινή Λεομπίλλα, συνεργάτης σήμερα του Κ. Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, υπήρξε ενεργό στέλεχος στο «Ποτάμι». Η ίδια έχει επικροτήσει αρκετές επιθέσεις στο ΚΕΘΕΑ και το θεραπευτικό του μοντέλο και έχει υποστηρίξει πανομοιότυπες απόψεις (π.χ. για τις σχέσεις με τον ΟΚΑΝΑ κ.λπ.) με αυτές που παρουσίασε ο κος Θεοδωράκης στην Καθημερινή.

Δικαίως λοιπόν προκαλείται προβληματισμός για το ποιοι είναι αυτοί που υποσκάπτουν δημοσίως το ΚΕΘΕΑ, από πού παίρνουν «πληροφορίες» και τι σχέση έχουν με την ίδια τη διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Γιατί μπορεί ο κος Λιάπης να «ορκίζεται» ότι σέβεται το έργο των Κοινοτήτων και δεν θα αλλάξει το θεραπευτικό μοντέλο του Οργανισμού, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν γνωρίζει… τι ποιεί η αντιπρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θορυβημένος από τις αντιδράσεις, αρκέστηκε στο να παρατείνει τη διάρκεια της διαβούλευσης. Αρχικά είχε δώσει 10 μέρες στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ να τοποθετηθούν για το Προσχέδιο. Αφού αυτοί στη μεγάλη τους πλειονότητα το απέρριψαν συνολικά, προσπαθεί τώρα να κερδίσει κάποιο χρόνο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων επιμένει στην ανάγκη να λειτουργήσει ο Οργανισμός και παράλληλα να αποσυρθεί το Προσχέδιο που προκάλεσε ήδη μεγάλη ζημιά στο ΚΕΘΕΑ. Με αυτές τις θέσεις, θα έχει την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!