«Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το 2019, όταν η παρούσα κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με μια πρωτοφανή στη διάρκεια της μεταπολίτευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο χωρίς να προσφέρει δημοσίως καμία ουσιαστική αιτιολόγηση της αναγκαιότητας της πράξης της».

Έτσι ξεκινά σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έκτοτε:

«Το σοκ της παρέμβασης ήταν τέτοιο που ξεσήκωσε σημαντική και σχεδόν καθολική αντίδραση στο σύνολο της κοινωνίας, του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ. Ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση ξεσηκώθηκε με την απόπειρα γραφειοκρατικής μετάλλαξης του ΚΕΘΕΑ από την νέα διοίκηση όταν παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου που τεμάχιζε και στη συνέχεια επανένωνε τα κομμάτια του ΚΕΘΕΑ σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με το συμπαθές δημιούργημα του Δρ. Φρανκενστάιν, παρά με οργανισμό που σέβεται την ιστορία, το επιστημονικό έργο και το θεραπευτικό μοντέλο του. Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε σιωπηλά από το Υπουργείο Υγείας και ουδείς ασχολήθηκε ξανά με αυτό, ενώ παρά την κατάθεση από τους εργαζόμενους συνολικής πρότασης οργανισμού, οργανογράμματος, κανονισμού εργασίας και συστήματος αξιολόγησης, μετά από αίτημα του Υπουργείου, ουδέποτε λάβαμε απάντηση».

Κάνοντας έναν απολογισμό των 3 χρόνων της διορισμένης διοίκησης, ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει:

«Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, παρά την πρόβλεψη της ίδιας της ΠΝΠ για ετήσια σύγκληση του ανώτατου θεσμικού οργάνου.

Δεν έχει κατατεθεί κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά την πρόβλεψη της ΠΝΠ.

Δεν έχει εκδοθεί καμία από τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν από την ΠΝΠ για τη ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών του Οργανισμού.

Δεν γίνεται σεβαστός ο υφιστάμενος κανονισμός λειτουργίας και η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων προϊσταμένων καλύπτονται κατ’ ανάθεση, χωρίς καμία διαδικασία.

Δεν λειτουργεί κανένα συλλογικό όργανο είτε σχεδιασμού πολιτικής, όπως το Συμβούλιο Πολιτικής ΚΕΘΕΑ, είτε ελέγχου και ρύθμισης της εσωτερικής λειτουργίας όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι προβλέπονται ρητά από το νόμο και τον κανονισμό εργασίας».

«Σήμερα, στον οργανισμό-λάφυρο στο κομματικό κράτος, με κονιορτοποιημένη οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία διαλόγου και αποφάσεων, η, όποια, διοίκηση δεν μπορεί παρά να μεγεθύνει με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα. Το πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ απέτυχε και βάλτωσε το ΚΕΘΕΑ»

Η απάντηση του κου Λιάπη

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ κος Χρήστος Λιάπης εξέδωσε ανακοίνωση για τις αιτιάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων χωρίς να δίνει καμιά απάντηση για όσα καταλογίζονται. Το μόνο που επαναλαμβάνει ο κος Λιάπης είναι ότι «το ΚΕΘΕΑ δεν έκλεισε»! Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τελικά, το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν έκλεισε, όπως ακούστηκε τόσο τον Απρίλιο του 2021, όσο και τον Νοέμβριο του 2019 όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου, αλλά αντίθετα ενισχύθηκε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον θόρυβο που επιχειρείται να προκληθεί κατά καιρούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΚΕΘΕΑ, ο χρόνος απέδειξε ότι ο ορυμαγδός αυτός μπορεί να αποδοθεί μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα, στρέβλωση και κακοπιστία».

Ουσιαστικά ο κος Λιάπης επιβεβαιώνει την ανακοίνωση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι προφανώς και δεν είπαν ότι το ΚΕΘΕΑ έκλεισε, αναφέρθηκαν όμως σε συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις που το οδηγούν να βαλτώνει, με ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, ξένο προς τις αρχές και τους σκοπούς του. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι δεν έχουν γίνει καν οι ενέργειες που προβλέπονταν από την ίδια την ΠΝΠ για τη λειτουργία του οργανισμού. Για όλα αυτά, ο κος Λιάπης δεν απαντά απολύτως τίποτα.

Βάση διαλόγου

Τέλος, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση αλλά και το τι μέλει γενέσθαι, ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει τα εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν πριν την ΠΝΠ. Τα αναμφισβήτητα προβλήματα που είχε ο Οργανισμός πριν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, είχαν ταυτόχρονα τον χώρο και τα όργανα για να επιλυθούν, όπως γινόταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Σήμερα, στον οργανισμό-λάφυρο στο κομματικό κράτος, με κονιορτοποιημένη οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία διαλόγου και αποφάσεων, η, όποια, διοίκηση δεν μπορεί παρά να μεγεθύνει με γεωμετρική πρόοδο τα προβλήματα. Το πλαίσιο που επέβαλε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ απέτυχε και βάλτωσε το ΚΕΘΕΑ. Πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί μέσα από μια συναινετική διαδικασία: Η πρόταση για την οργάνωση και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας είναι λειτουργική, τεκμηριωμένη, άμεσα εφαρμόσιμη και έχει τη συναίνεση των εργαζομένων και των στελεχών του οργανισμού. Αποτελεί την καλύτερη βάση διαλόγου για έναν καλύτερο, αυτοδιοικούμενο και αποτελεσματικό οργανισμό για τις εξαρτήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας».

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!