Μη έκδοση για τους πρώτους – Συγκέντρωση στο Εφετείο και τη Δευτέρα

 

Με δύο διαδοχικές συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο Αθηνών, και με μια τρίτη (τη Δευτέρα στις 9.30π.μ.), εκατοντάδες πολίτες από διάφορες συλλογικότητες διαδηλώνουν αλληλέγγυα την αντίθεση και τον πολιτικό αποτροπιασμό τους απέναντι στο αίτημα έκδοσης των ιταλικών Αρχών για τους πέντε φοιτητές οι οποίοι διώκονται εξαιτίας της συμμετοχής τους στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο.

Το Συμβούλιο Εφετών στη συνεδρίαση της Πέμπτης αποφάσισε τη μη έκδοση και άρση περιοριστικών όρων για τους δύο πρώτους από τους πέντε εκζητούμενους φοιτητές, εκκρεμούσε μέχρι αργά χθες η τύχη των άλλων δύο, ενώ για τον πέμπτο 19χρονο θα αποφανθεί τη Δευτέρα, μετά και την τρίτη δικάσιμη συνεδρίαση υπό άλλη σύνθεση. Στην Ιταλία αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια, που κατά τον ιταλικό νόμο επισύρουν ποινές 8-15 χρόνων κάθειρξης – τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα θεωρούνται πλημμελήματα. Οι φοιτητές μάλιστα δεν συνελήφθησαν καν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ημέρα ενώ έβγαιναν από χώρο κατάληψης, γεγονός που ωθεί τους συνηγόρους τους να κάνουν λόγο για φρονηματικές διώξεις.

«Η έκδοση του ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσο οι από τα κάτω συνευρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται» αναφέρουν σε κείμενό τους οι πέντε φοιτητές, υπενθυμίζοντας πως «το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) για να διώξει διαδηλωτές». Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροι των πέντε, «ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο να ζητήσει προκαταρκτική εξέταση, όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά αρνήθηκε! Αν άνοιγε την ποινική διαδικασία στην Ελλάδα, οι ιταλικές Αρχές θα ήταν υποχρεωμένες να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι έχουν σε βάρος των πέντε φοιτητών».

 

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!