Αρνητικά στοιχεία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Με θέματα που αφορούσαν το 4ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τις εν Ελλάδι πολιτικές εξελίξεις, συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή 8/12 η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία άνοιξε με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα και συνεχίστηκε με τη συζήτηση στις δύο βασικές ενότητες.
Σχετικά με το πρώτο θέμα, η συζήτηση τυπικά αφορούσε την απόφαση αναφορικά με: α) Τη σύνθεση της αντιπροσωπείας του κόμματος στο 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ, β) τον ορισμό των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ, και γ) τη στάση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Συνεδρίου του ΚΕΑ σε σχέση με τα τελικά σχέδια αποφάσεων. Ουσιαστικά, όμως, οι περισσότερες τοποθετήσεις κινήθηκαν σε πολύ γενικότερο επίπεδο ξεφεύγοντας από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ και επικεντρώθηκαν στις ήδη με άλλες ευκαιρίες εκπεφρασμένες θέσεις στελεχών του κόμματος γύρω από τα ζητήματα της Ε.Ε., της Ευρωζώνης κ.λπ. Μια συζήτηση χωρίς εξάρσεις, που όμως έδωσε και πάλι την ευκαιρία στα συστημικά ΜΜΕ να ανακαλύψουν ξανά τον «δραχμοπόλεμο», τα «μαχαίρια» εντός του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ. Στην τελική απόφαση η Κ.Ε. ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις θέσεις προς το 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ, ενώ αποφασίστηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ να επιδιώξει: Τη συγγραφή, μετά το Συνέδριο, νέου σχεδίου Διακήρυξης του ΚΕΑ για τις ευρωεκλογές, ώστε να θεωρηθεί επαρκής βάση συζήτησης, και την υιοθέτηση μιας σειράς τροπολογιών ουσιαστικού χαρακτήρα στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης του 4ου Συνεδρίου του ΚΕΑ.
Επί του δεύτερου θέματος, που αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η συζήτηση έγινε στη βάση κειμένου που δόθηκε στα μέλη της Κ.Ε. το ίδιο πρωί(!) και το οποίο περιέγραφε την κατάσταση, διαπίστωνε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας και την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλατιού πολιτικού ρεύματος ανατροπής. Λόγος γινόταν ακόμη για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα επιχειρήσει μια πλατιά διαβούλευση με βάση το πρόγραμμά του, με διανοούμενους, επιστήμονες κ.λπ., στην προοπτική μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας.

Υποτίμηση του κόμματος
Πρέπει να επισημανθεί πως κακή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης για το δεύτερο θέμα, η παρουσία των μελών της Κ.Ε. ήταν μάλλον μικρή στην αίθουσα, δηλώνοντας ίσως και μια υποτίμηση της συζήτησης. Ακόμη και στην ψηφοφορία, απουσίαζαν σημαντικός αριθμός μελών της Κ.Ε. Η πολιτική απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με μερίδα μελών να ψηφίζουν λευκό, διαμαρτυρόμενοι για την υποτίμηση του ρόλου του κόμματος και των μελών στη χάραξη της πολιτικής του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι 22 μέλη της Κ.Ε. κατέθεσαν δήλωση με την οποία υποστήριζαν ότι «είναι άμεσα αναγκαίο να ληφθεί μια σειρά διορθωτικών μέτρων», καθώς και ότι «Δεν κάνουμε αυτό που πρέπει για τη διαφώτιση, προετοιμασία και συγκρότηση του λαού ενόψει της μεγάλης σύγκρουσης που έρχεται στο άμεσο μέλλον. Συνεχίζουμε την υποτίμηση του κόμματος και δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν μια σειρά νέων ποιοτικών στοιχείων […] που συγκροτούν ένα ριζικά διαφορετικό από το παρελθόν πλαίσιο, πάνω στο οποίο οφείλουν να οικοδομηθούν οι οργανικές σχέσεις ενός μεγάλου ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος και της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας».

Ευρωεκλογές και Νεολαία
Κατά τα λοιπά, πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η Κ.Ε. αποφάσισε να γίνει συζήτηση σε όλο το κόμμα για τη στάση και τις θέσεις του σχετικά με την Ευρώπη, με αφορμή τις ευρωεκλογές. Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2014. Επίσης, εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τον Θαν. Κούρκουλα ενόψει της 16ης Δεκεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται μήνυση σε βάρος του από συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, με χαλκευμένο κατηγορητήριο.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ειδική αναφορά, αν και εκτός ημερήσιας διάταξης, έγινε για το ζήτημα της Συνδιάσκεψης των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων ομαδοποιήσεων, οι οποίες αν συνεχιστούν δεν βοηθούν την ομαλή διεξαγωγή της συνδιάσκεψης. Έτσι, φαίνεται ότι η fast-track Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας που έχει οριστεί για τις 19-21 Δεκέμβρη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα από μια μάχη τάσεων της (τέως) Νεολαίας ΣΥΝ. Η οποία μάχη πάντως δεν εκκινεί από την πολιτική συζήτηση, καθώς φαίνεται ότι δεν είναι αυτό ακριβώς το ζητούμενο διαφόρων πλευρών. Οι μεγάλες κόντρες δίνονται στο ζήτημα του εκλογικού κανονισμού(!) για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Οργάνωση Νεολαίας της περιφέρειας με κείμενό της στην Κ.Ε. ζήτησε την αναβολή της Συνδιάσκεψης, εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει έδαφος σε μια διαφορετική και πραγματικά χρήσιμη διαδικασία συγκρότησης Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!