Πληθώρα ζητημάτων και έλλειμμα προσανατολισμού.

Ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία του Σχεδίου Απόφασης η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η διαδικασία άνοιξε με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικεντρώθηκε αφενός στον πόλεμο στη Συρία και αφετέρου στην πολιτική κατάσταση, στην επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει το κόμμα, ενώ σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στη μάχη των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε σε πολλά και πολύ διαφορετικά επίπεδα. Από τη Συρία ως τις λαϊκές επιτροπές και από την Αυτοδιοίκηση ως τις ευρωεκλογές, τους αγώνες των εργαζόμενων κ.λπ. Ενδεικτικό του τρόπου που ανοίχτηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα είναι το γεγονός ότι πολλά μέλη της Κ.Ε. σημείωσαν ότι τα θέματα της συνεδρίασης έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένα και ιεραρχημένα για να είναι πιο παραγωγική η συζήτηση. Ούτως ή άλλως, σε ένα κομματικό όργανο όπως η Κ.Ε., όπως επισημάνθηκε από πολλούς, είναι λογικό πως όταν η συζήτηση ανοίγει επί παντός επιστητού στερείται από το Σώμα η δυνατότητα για ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις. Επιπλέον, οι ίδιοι έθεσαν με ένταση την ανεπάρκεια του εισηγητικού κειμένου της Γραμματείας, που δεν προσανατολίζει τις Οργανώσεις Μελών σχετικά με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα: με τι σχέδιο, με ποια πολιτική γραμμή, με ποια ιεράρχηση.
Έτσι, λοιπόν, εξελίχθηκε μια συζήτηση χωρίς κέντρα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να έχουν τεθεί και συζητηθεί με ουσιαστικούς όρους δύο σημαντικά ζητήματα. Αφενός ο πόλεμος στη Συρία, η γραμμή και οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και αφετέρου η κατάσταση των οργανώσεων και των μελών του κόμματος και η ανάγκη να παρέμβουν αποφασιστικά τα μέλη στην καθοριστική διαδικασία της κοινωνικής συγκρότησης, η οποία αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για τη συγκρότηση ενός ρεύματος ανατροπής και διεξόδου. Η συζήτηση, πάντως, διαπεράστηκε από ένα γενικό κλίμα αισιοδοξίας με βάση τα μηνύματα που έρχονται από πολλές πλευρές για το «θερμό φθινόπωρο», τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά και την αποδοχή –παρά τα πολλά ερωτηματικά- των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό που καταδικάζεται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι… παραφωνία αποτέλεσαν τοποθετήσεις που μιλώντας για το Συριακό υποστήριξαν ότι «πέρα από τις αναλύσεις, υπάρχει και το δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, που δεν πρέπει να το ξεχνάμε», δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι μερικές απόψεις δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν το κύριο από το δευτερεύον σε κάθε περίσταση. Κατά τα λοιπά, έλειψαν διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και εντάσεις που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις ανάμεσα σε τάσεις του κόμματος και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων εξεπλάγη όταν λίγο πριν την τελική ψηφοφορία για το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει λευκό με το επιχείρημα ότι… είναι ξεχωριστή τάση στο πλαίσιο του κόμματος και ότι στο συνέδριο του Ιούλη κατέβηκε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν δήλωση (διαβάστε δίπλα), με την οποία θέτουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα και διευκρινίζουν τη στάση τους.

Ι.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!