Τις αρχικές καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων-ΟΣΚ (σύμφωνα με τις οποίες στόχος της κυβέρνησης, όταν προ 2ετίας σχεδόν ανακοίνωνε την πρώτη συγχώνευση των 11 δημόσιων φορέων, ήταν η πλήρης κατάργησή τους και η παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα), αποδεικνύει η κατάσταση στη διάδοχη εταιρία του ΟΣΚ, τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.
Σύμφωνα με καταγγελία του ίδιου Σωματείου, οι 26 εργαζόμενοι στην πρώην ΟΣΚ Α.Ε. προσελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2013, ως υλοποίηση της απόφασης 12075/13 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία υποχρέωνε την πρώην εταιρία να αποδέχεται την προσφερόμενη εργασία των εργαζομένων στη θέση που αυτοί απασχολούνταν πριν από την τυπική λήξη των συμβάσεών τους. Μάλιστα, η Διεύθυνση Διοικητικού τους υποχρέωσε να δώσουν και αντίστοιχες βεβαιώσεις στον ΟΑΕΔ για να διαγραφούν από τα μητρώα του.
Ωστόσο, στις 15/11 η ίδια Διεύθυνση Διοικητικού απέσυρε απροειδοποίητα τις κάρτες παρουσίας τους, επικαλούμενη το γεγονός ότι εφόσον ολοκληρώθηκε η συγχώνευση και δεν υφίσταται πλέον η ΟΣΚ Α.Ε., δεν υπάρχει η υποχρέωση συνέχισης υλοποίησης της δικαστικής απόφασης από τη νέα εταιρία (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.), κάτι που σύμφωνα με το Σωματείο είναι αυθαίρετο, καθώς η νέα εταιρία υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ (που συγχωνεύθηκαν).
Ως αποτέλεσμα της αυθαίρετης ανάγνωσης του νόμου, από τα μέσα Νοεμβρίου έως και σήμερα, 26 εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται στη διάδοχο εταιρία απλήρωτοι και ανασφάλιστοι αν και η παρουσία τους επιβεβαιώνεται τόσο σε καταστάσεις παρουσίας που πρωτοκολλούνται κάθε πρωί και μεσημέρι, όσο και σε υπηρεσιακά έγγραφα ανάθεσης συγκεκριμένης εργασίας. Όσοι δε εξ αυτών ζήτησαν να τους δοθεί κάποιο έγγραφο απόλυσης για να εγγραφούν πάλι στον ΟΑΕΔ, τους το αρνήθηκαν επικαλούμενοι «κενό διοίκησης». Ακόμη και όταν στις 20/12 ορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο, η κατάσταση συνεχίστηκε, ενώ καμία Επιθεώρηση Εργασίας ή προϊστάμενη Αρχή δεν έχει παρέμβει σε έναν δημόσιο φορέα που απασχολεί αδήλωτους, ανασφάλιστους και απλήρωτους εργαζόμενους.

Μ.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!