Σοκ προκαλούν οι πρωτοβουλίες και οι δηλώσεις της κυβέρνησης

 

Έπειτα από την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων του Υπουργείου Εργασίας που απευθύνονταν στην Τρόικα, φαίνεται ότι οι συντάξεις μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη – όμως, μόνο για να κοντύνουν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως επιστημονικοφανή μανδύα τη μελέτη του ΚΕΠΕ, η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση στο κατώτερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων με εξίσωσή τους προς τα κάτω και στο ανώτερο δυνατό επίπεδο όσον αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από την ηλικία των 62 ετών, των εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά, των ΑμεΑ και των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης και με την αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης από 15 σε 20 ασφαλίσιμα έτη (από 4.500 ένσημα σε 6.000). Σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει η εφημερίδα Αυγή, ενώ ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η επίθεση δεν σταματά εδώ. Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο διοικητής του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, έθεσε υπό τύπο ερωτημάτων -και αφού περιέγραψε τη μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων με εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στον δεύτερο πυλώνα, που θα αφορά επαγγελματικά ταμεία και αμιγώς ιδιωτικό τον τρίτο πυλώνα- την ανάγκη αναλογικότητας των παροχών υγείας ανάλογα με τα ένσημα που έχει κάθε χρόνο ένας ασφαλισμένος. «Γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές», αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για πλήρη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών, όχι μόνο όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά και τις παροχές υγείας.

Έτσι, μετά και την προβλεπόμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10% από 1/1/2015, η κυβέρνηση οδηγεί σταδιακά αλλά γρήγορα το ασφαλιστικό και τις συντάξεις σε κατάρρευση, καθώς καταργεί τον καθολικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθιερώνει ένα σύστημα μηδενικής εγγύησης των επικουρικών συντάξεων με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης – φιλοδωρήματος των 360 ευρώ και αφήνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ανέργους και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

 

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!