Η επαγγελματική, εν ψυχρώ εκτέλεση του Ταχίρ Ελτσί, Κούρδου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, από «αγνώστους» ενώ έδινε δημόσια συνέντευξη Τύπου είναι ένα ακόμη επεισόδιο του βρώμικου πολέμου που διεξάγει το καθεστώς Ερντογάν. Οι «άγνωστοι» δράστες φυσικά διέφυγαν, παρόλο που εκατοντάδες στρατοχωροφύλακες, αστυνομικοί και ασφαλίτες παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου… Οι ίδιοι πάντως που «κατάφεραν» να χάσουν τους δράστες μέσα από τα χέρια τους, τραυμάτισαν με πραγματικά πυρά τέσσερις συναδέλφους του Ελτσί τους οποίους θεώρησαν ύποπτους! Σχεδόν αμέσως ο Ερντογάν προέβη σε δήλωση, επιρρίπτοντας με απύθμενο θράσος την ευθύνη για τη δολοφονία στο… ΡΚΚ, προσθέτοντας ότι «το συμβάν δείχνει πόσο ορθή είναι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Πράγματι, με τη λογική της Άγκυρας, η εκτέλεση του Ελτσί καταπολεμά την τρομοκρατία: ο 49χρονος δολοφονηθείς είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο, για πολλοστή φορά στη ζωή του, ως ύποπτος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή τη φορά το έγκλημά του ήταν ότι δήλωσε πως «το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση». Η πρώτη φορά που συνελήφθη ο Ελτσί ήταν πάνω από 20 χρόνια πριν, το 1993, όταν κατηγορήθηκε με άλλους 15 δικηγόρους για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες, στη διάρκεια της τότε φυλάκισής του υπέστη φρικτά βασανιστήρια, για τα οποία η Τουρκία καταδικάστηκε το 2003 από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Τώρα το τουρκικό καθεστώς βρήκε μια πιο ριζική λύση στο ενοχλητικό πρόβλημα που λεγόταν Ταχίρ Ελτσί…

Τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες πολίτες έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής και από παρακρατικές συμμορίες. Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, και χιλιάδες ακόμη έχουν συλληφθεί και είναι υπόδικοι. Η διαχρονική ενοχή του κράτους για το διαρκή βρώμικο πόλεμο ενάντια στο κουρδικό κίνημα, την τουρκική Αριστερά αλλά και απλούς «συμπαθούντες» πολίτες έχει βεβαιωθεί ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή της τουρκικής Βουλής, η οποία επιβεβαίωσε την άμεση σχέση της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και άλλων «αντιτρομοκρατικών» μονάδων με παρακρατικούς κάθε λογής. Δεν είναι περίεργο που δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν. Αυτό που φαίνεται (αλλά τελικά δεν είναι) περίεργο είναι ότι τα κράτη μέλη και οι «θεσμοί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης δεν συγκινούνται. Έχουν δίκιο: οι πεισματάρηδες Ταχίρ Ελτσί του κόσμου τούτου όντως απειλούν τα συμφέροντά τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!