Του Κωνσταντίνου Μ. Σκηνιώτη*

 

Ο Οδυσσέας πορεύτηκε στο ταξίδι του αντιμετωπίζοντας μια σειρά προκλήσεων για να καταφέρει να φθάσει, τελικά, στην Ιθάκη. Το ταξίδι είναι πάντα συναρπαστικό και ενδιαφέρον. Ειδικά για όσους πιστεύουν ότι η Ιθάκη δεν είναι τελικός προορισμός, αλλά είναι σταθμός και αφετηρία για νέο ταξίδι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση είναι η Ιθάκη-σταθμός για νέο ταξίδι. Το ταξίδι είναι η εκπλήρωση των πόθων και των στόχων του ελληνικού λαού. Είναι η μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα, να εμπεδωθεί αίσθημα δικαίου παντού, να νιώσει ο πολίτης πνευματικά και συναισθηματικά ελεύθερος, να νιώσει ότι εργάζεται και προσφέρει σε μία πολιτεία που αξιολογεί, σέβεται την προσπάθειά του και τη μετατρέπει σε κοινωνικό πλούτο για να τον προσφέρει δίκαια, στη βάση όλης της κοινωνίας και ειδικά σε εκείνους που δημιουργούν αυτόν τον κοινωνικό πλούτο∙ στους εργαζόμενους ανθρώπους, τους νέους, τις νέες, τους επιστήμονες που είναι, κατά κύριο λόγο, αυτοί που παράγουν προστιθέμενη αξία.

Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Τα προβλήματα είναι πολλά, τόσο αυτά που φαίνονται όσο και αυτά που θα φανούν. Απαιτείται πίστη, θέληση, προσήλωση για δουλειά, σεβασμός και αλληλοσεβασμός, απαιτείται αφοσίωση στις επιταγές του ελληνικού λαού που έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως, η χαρά που θα δημιουργεί η υλοποίηση ενός πραγματικού, ουσιαστικού, δημοκρατικού και κοινωνικού προγράμματος είναι η καλύτερη αμοιβή για όσους και όσες κλήθηκαν να συμβάλουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Η Ελλάδα είναι στο κέντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η κατάσταση παντού θέτει το ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και η επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σημαντικές απαντήσεις σ’ αυτό και θ’ ανοίξει το δρόμο για κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που τόσο πολύ θέλει ο κόσμος της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και άλλη μία πρόκληση μπροστά του. Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, λένε πολλοί. Είναι η ώρα ενός πρωθυπουργού που έχει τελειώσει ελληνικό σχολείο και ελληνικό πανεπιστήμιο να διαπρέψει στο εσωτερικό…

Όλοι πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει. Όλοι θέλουμε την ευρύτατη δυνατή πολιτική και κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν δεν πετύχει το εγχείρημα, η μομφή πάνω στην έννοια της Αριστεράς θα είναι μεγάλη.

Δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι η ώρα της προσωπικής, άδολης συμμετοχής και συμβολής όλων μας.

 

* O Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!