Του Κώστα Μ. Σκηνιώτη*

 

Οι μέρες που έρχονται, ξεκινώντας από τη Μ. Εβδομάδα έως την Ανάσταση, έχουν ένα βαθύτατο συμβολισμό.

Είναι μια περιγραφή της πορείας του ανθρώπου επί γης, με τον Γολγοθά που συχνά εκείνος ανεβαίνει και την Ανάσταση των προσδοκιών και των επιθυμιών του που πάρα πολλές φορές συναντά.

Οι προσωπικές πορείες και ιστορίες ανθρώπων, αλλά και οι ιστορικές πορείες χωρών και λαών, έχουν συχνά αυτό το συμβολισμό.

Ο ελληνικός λαός έχει διανύσει και διανύει μια μακραίωνη πορεία με επί μέρους Γολγοθάδες και Αναστάσεις. Είναι μια πορεία δημοκρατικών αγώνων, μαχών, ηττών και νικών.

Πρόκειται για μία πορεία με βαθύ πόνο, θυσίες, πίκρες και αίμα. Πρόκειται όμως και για μία πορεία αποθέωσης των λαϊκών αγώνων, της αυτοθυσίας, της αγάπης για την πατρίδα, της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης. Υπάρχουν φωτεινές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού που ισοδυναμούν με μια αληθινή Ανάσταση. Υπάρχουν σελίδες όπου συμπυκνώνεται η βαθιά και αποθεωτική έννοια του ανθρώπου. Έννοια που είναι συνυφασμένη με τη δημιουργικότητα, την αγάπη, τη βοήθεια στον πλησίον και την αλληλεγγύη. Η ιστορία του ΕΑΜ είναι μια τέτοια ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας βρίσκεται σε μία τέτοια σκληρή πορεία. Διανύει έρημο και ανεβαίνει Γολγοθά.

Έχει όμως στα σεντούκια της κληρονομιάς του όλα τα προηγούμενα εφόδια που αναφέραμε.

Έχει μαζί του τα διδάγματα της ιστορίας του, την πείρα και τη βαθιά πίστη του στη Δημοκρατία. Σήμερα ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι υπάρχει μπροστά δρόμος ανοικτός για να φθάσει στην κορυφή και να αναστήσει όλα όσα του έκλεψαν και του σκότωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ελληνικός λαός, δημοκρατικά περήφανος όπως είναι, θέλει να κερδίσει πάλι τις κατακτήσεις του στο δικαίωμα της δουλειάς, στο δικαίωμα της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού, της παιδείας για όλους, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων και της ανοικτής προοπτικής για τα παιδιά.

Ο μεγάλος σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η αλληλεγγύη. Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια συνειδητή προσπάθεια να γίνει θεσμός, βίωμα και άποψη ζωής ο κοινωνικός αυτοματισμός. Έγινε προσπάθεια διαίρεσης του ελληνικού λαού σε τμήματα που το ένα θα αντιμάχεται και θα επιτίθεται στο άλλο.

Σήμερα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αναγκαίο στήριγμα στην προσπάθεια για ανασύνταξη και ανασυγκρότηση της πατρίδας.

Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που ο λαός τους εξέλεξε και τους δίνει μεγάλη δύναμη, με άξονα τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η πορεία προς τη δημοκρατία και τη σοσιαλιστική αλλαγή είναι πάντα δύσκολη και μακρά. Όμως, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος για την Ανάσταση των ιδεών του ελληνικού λαού.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης: Αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος έχεις με τα χέρια σου να σηκωθείς.

 

* Ο Κώστας Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!