Το βιβλίο της Βαγγελιώς Κονδάκη Καραμέτου «2084 Όλα ανθηρά» είναι μια συλλογή από μικροκείμενα ευρείων εννοιών. Περιγράφει μια κοινωνία δυστοπική, όπου τα τέρατα δεν θα είναι μόνο οι επιβολείς αλλά και αυτοί που τους αποδέχονται, οι επίκαιροι αμίλητοι όπως τους ονόμαζε στο ομότιτλο ποίημά του ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Αυτή η κοινωνία δεν θα έρθει, όπως προφητικά μας περιέγραφαν ο Τζορτζ Όργουελ και ο Άλντους Χάξλεϊ, μετά από κάποια χρόνια. Είναι ήδη εδώ!

Το βιβλίο περιέχει ανακοινώσεις υπουργείων με τους ευρηματικούς τίτλους: Υπουργείο Ευαισθησίας, Υπουργείο Μαζικής Τάξης και Εξύψωσης, Υπουργείο Ποιότητας Ζωής, Υπουργείο Υγείας και Βιοηθικής, Υπουργείο Ικανοποίησης των Μαζών, Υπουργείο Εμπορείου – Τμήμα Εμπορίας Υπηκόων.

Οι ανακοινώσεις φαίνονται από μια πρώτη ματιά να είναι γραμμένες με ακραίο και υπερβολικό τρόπο. Αλλά το ίδιο δεν θα είχαν νοιώσει κι αυτοί που πρωτοδιάβασαν το «1984» ή το «Θαυμαστός καινούριος κόσμος»;

Ειδήσεις

Ευχάριστες ειδήσεις για τους απολυμένους εργάτες. Με απόφαση της Αυτού Εξοχότητας του ίδιου του Πρωθυπουργού, το ποσόν που θα καταβάλλει ο απολυμένος στον εργοδότη για τις γνώσεις που απέκτησε κατά την περίοδο της εργασίας του μειώνεται κατά 1%. Δυσαρεστημένοι οι εργοδότες, ανακουφισμένοι οι μελλοντικά απολυμένοι. Ζήτω η Κυβέρνηση, που για άλλη μια φορά στηρίζει τις λαϊκές τάξεις.

Υπουργική Απόφαση

Το Υπουργείο Ικανοποίησης των Μαζών αποφάσισε να δίνεται σε όλους τους εργαζομένους μία ημέρα ρεπό κάθε δύο μήνες. Η Κυβέρνηση θα εξασφαλίζει ηλιοφάνεια εκείνη την ημέρα. Επίσης, για να διευκολύνει την ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών, την ημέρα αυτή θα κλείνουν οι κάμερες σε συγκεκριμένο χώρο της οικίας –το δωμάτιο θα επιλεγεί και θα δηλωθεί από κάθε ένοικο– για είκοσι λεπτά. Σε περιπτώσεις διαγνωσμένης δυσλειτουργίας στύσης ή εκσπερμάτωσης θα δοθεί περισσότερος χρόνος, με υποβολή ιατρικής βεβαίωσης.

Με «ακραίο» χιούμορ προσπαθεί να προσεγγίσει έναν κόσμο που οδεύει με συνεχείς εκπτώσεις στον ολοκληρωτισμό – αν δεν είναι ήδη. Πράγματα που τώρα μας φαίνονται εξωφρενικά, ίσως σε λίγα χρόνια να είναι η πραγματικότητα. Άλλωστε στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια με τα μνημόνια, αλλά και με τα υγειονομικά μέτρα, ζήσαμε ακραίες καταστάσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με δημοκρατία. Κι όλα αυτά απέκτησαν μια φυσιολογικότητα ανατριχιαστική: εάν κάποιος μας τα είχε περιγράψει πριν 15-20 χρόνια, επιεικώς θα τον είχαμε περάσει για ψυχικά ασθενή…

Η Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου περιπαίζει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με τις τόσο μικρές αλλά και τόσο ουσιαστικές ιστορίες της:

Διαφήμιση

Επαναστατική μέθοδος που συνδέει το κινητό με κέντρα του εγκεφάλου, ώστε οι συνομιλίες να γίνονται χωρίς τη χρήση της συσκευής. Σε άμεσο χρόνο θα γίνεται και λήψη και αποστολή προσωπικών μηνυμάτων, καθώς και λήψη των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης. Δεν επηρεάζει την ομιλία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Λόγω του υψηλού κόστους, η Κυβέρνηση θα επιδοτεί την επέμβαση, με στόχο και οι άποροι υπήκοοι να μπορούν να απολαμβάνουν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κι ενώ τα 38 κειμενάκια του βιβλίου παρουσιάζουν μια νοσηρή πραγματικότητα, που δεν αφήνει κανένα παράθυρο αισιοδοξίας, υπάρχει ένα κείμενο με τίτλο «Ενδοοικογενειακή συνομιλία», όπου ένας παππούς συνομιλεί με τον μικρό εγγονό του. Τον ρωτάει ο μικρός τι είναι πικ-νικ, κι όταν ο παππούς του εξηγεί ότι τρώγανε κάποτε κάτω από τα δέντρα, πριν τα αποκλείσουν με συρματοπλέγματα και ηλεκτροφόρα σύρματα, ο μικρός, γεμάτος έκπληξη, τον ρωτάει αν είναι τόσο πράσινα και τόσο ψηλά. Σε κάποιο σημείο του λέει ο παππούς ότι έχει κρύψει τρεις τυπωμένες φωτογραφίες από θάλασσα, και του υπόσχεται να του τις χαρίσει, αρκεί να μην το πει ούτε στην μαμά του, αφού αυτή είναι αφοσιωμένη στην κυβέρνηση! Ο μικρός του λέει ότι αυτός δεν θα γίνει ποτέ αφοσιωμένος…

Αυτό το παράθυρο ανυπακοής ενός νέου παιδιού σ’ έναν κόσμο γεμάτο συμβιβασμούς είναι η ελπίδα που μόνο η νέα γενιά μπορεί να δώσει. Διότι η παλιότερη έχει προ πολλού συμβιβαστεί με τη λογική των διλημμάτων και των φόβων που αυτά παράγουν.

Κ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!