Ακόμα μία fast track πληγή ετοιμάζονται να ανοίξουν οι… επενδυτές στο σώμα της Κρήτης με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για το σχέδιο κατασκευής τεράστιων πετρελαιοδεξαμενών στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, κοντά στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Αθερινόλακκου.

Το σχέδιο για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο νησί δεν είναι καινούργιο, καθώς είχε υποβληθεί ξανά πριν από δύο χρόνια με προτεινόμενο τότε τόπο κατασκευής τη Δέρματο της Βιάννου, στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Οι έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών και τοπικών φορέων είχαν τότε αποτρέψει το σχέδιο, αν και οι επενδυτές της ολλανδικής εταιρίας VOPAK φαίνονταν να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Περιφέρεια Κρήτης για τις σχετικές εγκρίσεις.

Σήμερα το σχέδιο επανέρχεται και μάλιστα μέσω της διαδικασίας fast track, καθώς η εταιρία κατέθεσε σχετικό αίτημα στην υπηρεσία Invest In Greece, με προϋπολογιζόμενο κόστος επένδυσης από 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ και με την υπόσχεση για 1.500 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και άλλες 200 σε μόνιμη βάση κατά τη λειτουργία του σταθμού.

 

«Δεν ρωτούν ποτέ και κανέναν»

Η νοτιοανατολική Κρήτη έχει επιλεγεί ως τόπος αποθήκευσης και διαμετακόμισης πετρελαιοειδών, κυρίως λόγω της κομβικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω του επικείμενου αυξημένου ενδιαφέροντος με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στα νότια του νησιού.

Για ανυπολόγιστη καταστροφή για τον τόπο μιλά στον Δρόμο η Στέλλα Αϊλαμάκη, τουριστική επιχειρηματίας από τη Ζάκρο και νεοεκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Σητείας: «Δεν ρωτούν ποτέ και κανέναν για τις επιπτώσεις στον μόχθο μας και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Μία μικρή κηλίδα στις υπέροχες παραλίες της Ανατολικής Κρήτης θα σημάνει την καταστροφή. Θα εμποδίσουμε το άνοιγμα ακόμα μιας πληγής για τον τόπο μας, με κάθε τρόπο» επισημαίνει.

Ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, εξηγεί τη στάση που είχε κρατήσει η περιοχή του πριν από δυόμισι χρόνια: «Είχαμε μάθει για τους κινδύνους από τις πετρελαιοδεξαμενές και από τα υποπροϊόντα του πετρελαίου. Αντέδρασε η τοπική κοινωνία μαζικά και δηλώσαμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε τέτοια επιβάρυνση. Μάθαμε και για τις αντιδράσεις σε γειτονικές χώρες όπου πήγε να εγκατασταθεί η εταιρία και αρνηθήκαμε να μπούμε στη σχετική συζήτηση», λέει ο ίδιος.

 

Οι Τούρκοι την έδιωξαν

Κατά της συγκεκριμένης επένδυσης είχαν ταχθεί και οι μαζικοί φορείς στην Τουρκία, όταν προσπάθησε να εγκατασταθεί εκεί η VOPAK, φοβούμενοι τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης είχε πραγματοποιήσει απεργία για να αποτραπεί η επένδυση. Σήμερα, από τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και μέσω αναδημοσιεύσεων και στην Κρήτη, το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάζεται σαν μια περιζήτητη επένδυση που η Κρήτη θα έχει την τύχη να υποδεχτεί.

Η εταιρία πλέον στρέφεται απευθείας στην κυβέρνηση και την Invest in Greece, αγνοώντας στην ουσία τις τοπικές Αρχές. Επιφυλάξεις εκφράζει και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής, τονίζοντας: «Δεν έχουμε δει ακόμα κανένα επίσημο σχέδιο, δεν έχουμε κάτι απτό στα χέρια μας για να πούμε “ναι” ή “όχι” και κυρίως δεν έχουμε ακόμα χωροταξικό σχεδιασμό για να αποφασίσουμε τι επιχειρηματικές δράσεις θέλουμε σε κάθε τόπο», λέει ο κ. Καλογερής επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως πολλοί από τους περίοικους στην περιοχή του Αθερινόλακκου έχουν ήδη πουλήσει την περιουσία τους στην εταιρία που εδώ και καιρό κάνει συντονισμένα βήματα για να επιτύχει μια θετική απόφαση.

Μάριος Διονέλλης

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!