Παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Η βουλευτής Β΄ Αθήνας και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, έκανε την παρακάτω παρέμβαση στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα: Πολιτική και Ανθρωπιστική Κρίση στην Ουκρανία:

«Στην επέτειο των 100 χρόνων από το “σφαγείο των λαών”, που υπήρξε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνεννόηση και πολιτικές συλλογικής ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να επικρατήσει όχι μόνο η ειρήνη, αλλά και το αναγκαίο κλίμα ειρήνευσης στη θέση της ατμόσφαιρας Ψυχρού Πολέμου, που ξαναζούμε σήμερα δυστυχώς, και μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι και ο τερματισμός των πολιτικών λιτότητας, που γεννούν ύφεση και ανεργία στα σημερινά ιστορικά υψηλά επίπεδα και αποξενώνουν τους λαούς από δημοκρατικές διαδικασίες οποιασδήποτε μορφής στην ήπειρο, όπως έδειξε και η συμμετοχή στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Αποτέλεσμα και αυτής της κατάστασης είναι η αναβίωση νεοναζιστικών απόψεων, οργανώσεων και κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι τύχες του λαού της αποτελούν σήμερα “κλειδί” για τις εξελίξεις στην ήπειρο.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας εκλέχθηκε υποσχόμενος ειρήνευση και διευρυμένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες. Θα έχει μεγάλη σημασία η επιτυχής κατάληξη της 1ης άτυπης διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων στην ουκρανική κρίση πλευρών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Δημαρχείο του Ντονέτσκ.

Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης περιόδου, κάθε φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλούσε για ειρήνη, να βομβαρδίζονται με βαρύ οπλισμό άμαχοι, με αποτέλεσμα νεκρούς, κατεστραμμένα χωριά και εργοστάσια, και 16.000 γυναικόπαιδα να βρίσκονται σε καταυλισμούς από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Θα πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για την εξέγερση στις ανατολικές περιφέρειες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αυτό όμως είναι αδύνατο, αν η λεγόμενη “αντιτρομοκρατική εκστρατεία” συνεχιστεί. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι τα στρατεύματα στα ανατολικά αποτελούνται κυρίως από παραστρατιωτικές ακροδεξιές οργανώσεις, που έχουν ενταχθεί όπως-όπως στον ουκρανικό στρατό, όπως οι νεοναζιστικές Δεξιός Τομέας και Σοσιαλεθνική Συνέλευση, αλλά και ακροδεξιές όπως το Αζόφ/Εθνική Φρουρά -όλοι αυτοί, δηλαδή, που συμμετείχαν στις εκλογές και από άποψη ψήφων δεν πήραν σχεδόν τίποτα, ενώ εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικά υπουργεία στην ουκρανική κυβέρνηση.

Αν δεν τερματιστεί σήμερα η ουκρανική κρίση, για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική κρίση, η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε συνολική οικονομική κατάρρευση και ο λαός της σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που ζει ο λαός της Ελλάδος.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν πρέπει να επιτρέψει τον εκβιασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο για το υπεσχημένο δάνειο των 17 δισ. δολαρίων απαιτεί αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης, ηλεκτρισμού και κατά 40% της τιμής του φυσικού αερίου, και αύξηση της φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση μισθών και συντάξεων.

Θα πρέπει να τερματιστούν, επίσης οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που οδήγησαν και στην απόφαση έξωσης των Ρώσων βουλευτών από τη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ενός από τα δύο, όλα-όλα, fora, που συνυπήρχαμε όλοι μαζί.

Χάριν των συμφερόντων του λαού της Ουκρανίας, για να αποφευχθεί μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και προς όφελος των συμφερόντων όλων των ευρωπαϊκών λαών, η Ουκρανία αντί για τείχος διαίρεσης θα πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και της Ευρασίας, που εκπροσωπούνται και στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!