Σημαντική παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη – Τη Δευτέρα συζητείται η πρόταση αποπομπής της Ρωσίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Tον προβληματισμό εάν «μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία ή και ενάντια στη Ρωσία, αναβιώνοντας τον Ψυχρό Πόλεμο» έθεσε και ανέπτυξε η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη κατά τη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη που έγινε στην Αθήνα με θέμα «Τρέχουσες Προτεραιότητες στον Τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ) και η κατάσταση στην Ουκρανία».
Τη Δευτέρα μάλιστα πρόκειται να τεθεί ως πρώτο θέμα η αποπομπή της Ρωσίας από μέλος του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία θα μετέχει επίσης η Νάντια Βαλαβάνη. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο-παρέμβασή της στη χθεσινή διάσκεψη:
«Παρακολούθησα προσεκτικά την Εισήγηση της Βαρόνης Άστον και τη συζήτηση. Διάβασα επίσης το Σχέδιο Συμπερασμάτων της παρούσας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης. Αναφέρει ότι χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία. Δεν αναφέρει όμως ότι κάνουμε το ίδιο και για το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), το 2627/2014.
Ξανακοίταξα το Ψήφισμα: Είδα ότι προειδοποιεί πως το Δημοψήφισμα και η απόφαση της Ρωσίας για επανενσωμάτωση της Κριμαίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρει, ωστόσο, κάποιες πικρές αλήθειες, που ξεχάστηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα, όπως ότι, μεταξύ πολλών άλλων:
– Το Ε.Κ. ανησυχεί για τη βαθιά διχογνωμία του λαού της Ουκρανίας για τις εξελίξεις και το μέλλον της χώρας.
– Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον του Κ.Κ. Ουκρανίας.
– Ζητά διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το ρόλο και τις διασυνδέσεις των ελεύθερων σκοπευτών, που προκάλεσαν τους νεκρούς στην Πλατεία Μειντάν (θυμίζω την υποκλαπείσα συνομιλία της Λαίδης Άστον με τον υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας).
– Εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση των ακροδεξιών κομμάτων ‘‘Σβόμποντα’’ και ‘‘Δεξιός Τομέας’’, με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές ιδέες και δράση τους.
– Τονίζει ότι η διεθνής κρίση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της κρίσης της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας όλων των πλευρών να δημιουργήσουν στην Ευρώπη ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς και δομές συνεργασίας που θα εξασφαλίζουν γνήσια εταιρική σχέση μεταξύ όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
– Επικρίνει το γεγονός ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη αγνόησαν τις ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και το αντιπυραυλικό σύστημα στα σύνορά της, αγνόησαν γενικότερα τα συμφέροντα της Ρωσίας.
– Υπογραμμίζει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία δεν πρέπει να εξαρτάται από μέτρα λιτότητας – Στην Ελλάδα αυτό οδήγησε σε λεηλασία της χώρας, με 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. ανασφάλιστους και 25% απώλεια του Ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
• Καθώς στη συζήτηση μας δεν γίνεται καμιά αναφορά σε αυτό το περιεχόμενο (του Ψηφίσματος),
• ενόψει των πολιτικών και οικονομικών αντιποίνων που αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
• αλλά και της διαπίστωσης ότι πρώτο θέμα στην προτεινόμενη ατζέντα, τη Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η αποπομπή της Ρωσίας από μέλος του,
θα ήθελα να θέσω στη Λαίδη Άστον αλλά και σε όλους εμάς, το ερώτημα: Πιστεύουμε ότι όλα αυτά βοηθούν να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη; Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία ή και ενάντια στη Ρωσία, αναβιώνοντας τον Ψυχρό Πόλεμο;
Γιατί η δική μας απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «όχι!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!