Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα για περισσότερο από τέσσερις μήνες, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες ζωής και περιουσίας του λαού της Ουκρανίας και τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, λόγω των αυξανόμενων τιμών και της ενεργειακής κρίσης και, πάνω από όλα, λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων που σπρώχνουν την ανθρωπότητα στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία ήταν μια προφανής απάντηση στα μέτρα που πήρε το καθεστώς του Κιέβου και οι ένοπλες ακροδεξιές πολιτοφυλακές του εναντίον των Ρώσων, των Ρωσόφωνων και άλλων πολιτών της Ουκρανίας, στη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και στη διαρκή, επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της πρώην ΕΣΣΔ.

Ακόμα όμως και αν απορρίψουμε πλήρως τα ρωσικά επιχειρήματα και αν αποδεχθούμε πλήρως τα επιχειρήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με την ουκρανική κρίση, η δυτική απάντηση στη ρωσική επέμβαση, με τον μαζικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και με την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι εντελώς δυσανάλογη. Αυτή η πολιτική, ενώ δεν βοηθά τους λαούς της Ουκρανίας, εγκυμονεί πολύ υψηλό κίνδυνο παγκόσμιων πυρηνικών, οικολογικών και κοινωνικο-οικονομικών καταστροφών.

Η παράταση της ουκρανικής σύγκρουσης αυξάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου από ατύχημα, από λάθος υπολογισμό ή από προβοκάτσια και της εξ αυτού εξολόθρευσης της ανθρωπότητας.

Είναι ασφαλώς αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι φλέγουσες προκλήσεις των καιρών μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η πείνα και άλλες υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα, σε μια ατμόσφαιρα διεθνούς εχθρότητας. ‘Ότι καταφέραμε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει τεθεί τώρα σε κίνδυνο και το επίπεδο συνεργασίας των εθνών και των λαών έχει πέσει σε εκπληκτικό χαμηλό. Η συνέχιση αυτής της σύγκρουσης μας φέρνει κοντύτερα στο σημείο κατάρρευσης του ανθρώπινου πολιτισμού, για το οποίο μας προειδοποίησε η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN GAR2022: Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction).

Το καθεστώς των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων έχει ήδη καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη.

Είναι ήδη σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει έναν πόλεμο που ήταν αδύνατο να κερδίσει ευθύς εξ αρχής. Συμβάλλουν στο να σκοτώνεται και να μεταναστεύει η ουκρανική νεολαία και να καταστρέφεται η χώρα της.

Είναι για τους παραπάνω λόγους, που θεωρούμε εξαιρετικά επείγον να καλέσουμε για άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων συνοδευόμενες από άρση των κυρώσεων και διακοπή του εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια κοινή γνώμη, σε όλα τα κοινωνικά κινήματα, τους διανοούμενους, τα συνδικάτα, τις θρησκευτικές κοινότητας και τις κυβερνήσεις και τους ζητάμε να ενεργήσουν σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα για την ανθρωπότητα από το να σταματήσουμε την κάθοδό μας σε ανοιχτό παγκόσμιο πόλεμο και στην κατάρρευση του πολιτισμού!

Το «Bandung Spirit Collective»
και η διεθνής Πρωτοβουλία των Δελφών για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας

Η Ομάδα Εργασίας:

Isaac Bazié, Καθηγητής, Συγκρτική Λογοτεχνία και Αφρικανικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Québec, Montréal, Καναδάς/Μπουρκίνα Φάσο
Beatriz Bissio, Καθηγήτρια, Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro, Βραζιλία/Ουρουγουάη
Bruno Drweski, Καθηγητής, Γεωπολιτική, Κεντοευρωπαϊκές και Ανατολικοευρωπαϊκής Σπουδές, INALCO/CNRS, Εθνικό Ινστιτούτο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ανατολής, Παρίσι, Γαλλία/Πολωνία
Darwis Khudori, Καθηγητής, Ιστορία και Ανατολικές/Ασιατικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο της Havre, Νορμανδίας, Γαλλία/Ινδονησία
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, Defend Democracy Press, Αθήνα, Ελλάδα
Manoranjan Mohanty, Καθηγητής πολιτικών επιστημών και κινεζικών σπουδών, Πανεπιστήμιο του Δελχί, Συμβούλιο Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ινδίας, Ινστιτούτο Μελετών για την Κίνα, Ινδία
Yin Zhiguang, Καθηγητής, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, Πανεπιστήμιο Fudan, Σανγκάη, Κίνα/Ηνωμένο Βασίλειο

Όλες τις υπογραφές μπορείτε να τις βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.defenddemocracy.press/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!