Με στόχο την αφύπνιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών μπροστά στον κίνδυνο του πολέμου, και την οικοδόμηση κινημάτων για την ειρήνη, συγκεντρώθηκαν στις 20 Μαρτίου, στο Ευρωκοινοβούλιο διάφοροι ευρωβουλευτές (αριστεροί και ανεξάρτητοι), διανοούμενοι και δημοσιογράφοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπροστά στην οξεία πόλωση στην Ευρώπη». Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχιση, το βάθεμα και την όξυνση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, καλώντας σε ενίσχυση των προσπαθειών για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και για την εξάπλωση ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος με έντονα αντιρωσικά στοιχεία, υποκινούμενου από τις ΗΠΑ και πολλαπλά επιζήμιου για την Ευρώπη.

Μόνο θετικά μπορεί να ειδωθεί το γεγονός πως έστω και μια μικρή μερίδα της Αριστεράς και της προοδευτικής διανόησης στην Ευρώπη, αρνείται να συρθεί πίσω από το ευρωατλαντικό άρμα, και βλέπει ως δημοκρατικό της καθήκον την ανάπτυξη αντιστάσεων απέναντι στην επιβολή των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, για κίνημα ειρήνης και ουδετερότητας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που παρά την ιδεολογική (και όχι μόνο) καταστολή από τα όργανα των ελίτ, πληθαίνουν οι φωνές, που αμφισβητούν την στάση των ευρωπαϊκών χωρών, να συρθούν πίσω από τις πολεμικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ στο όνομα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των συμφερόντων της «συλλογικής» Δύσης. Μερίδα των πολιτών αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η στάση φέρνει όλο και πιο κοντά τον πόλεμο, την ίδια στιγμή που η στρατιωτική προετοιμασία, η ενεργειακή κρίση, και η πολεμική οικονομία γονατίζουν τις κοινωνίες της Ευρώπης. Αντικειμενικά η σύσκεψη, και η έκκληση στην οποία κατέληξε συντονίζεται με τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε μια σειρά χώρες (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.) και έχουν εκτός των άλλων και έντονο αντιπολεμικό άρωμα.

Παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο της έκκλησης, που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στο τέλος της διεθνούς διάσκεψης, καθώς και τη λίστα των ανθρώπων που την υπογράφουν:

«Καλούμε τους πολίτες όλου του κόσμου, όλα τα κοινωνικά κινήματα, τους διανοούμενους, τα συνδικάτα, τις θρησκευτικές κοινότητες και τις κυβερνήσεις να δράσουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης»

 Η Έκκληση

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στον λαό και τις υποδομές της Ουκρανίας και τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Αν συνεχιστεί η σύρραξη, η Ουκρανία θα είναι σύντομα μια χώρα χωρίς πληθυσμό και κατεστραμμένη.

Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη φοβούνται για μια κλιμάκωση του πολέμου. Φοβούνται για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Η παράταση της Ουκρανικής σύγκρουσης αυξάνει τον κίνδυνο παγκόσμιας πυρηνικής, οικολογικής και κοινωνικο-οικονομικής καταστροφής, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξολόθρευσης της ανθρωπότητας.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ως απόλυτη και άμεση προτεραιότητα την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών, συνοδευόμενων από την άρση των κυρώσεων και τον τερματισμό του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Να διαπραγματευθείς δεν σημαίνει να συνθηκολογήσεις. Να διαπραγματευθείς σημαίνει να κάνεις συμβιβασμούς. Με σκοπό να αποφύγεις εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θανάτους ή και ακόμα χειρότερα.

Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την κλιμάκωση των παραδόσεων όπλων. Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος κοστίζει έως και 1000 ζωές – και μας φέρνει πιο κοντά στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό καθήκον για την ανθρωπότητα από το να σταματήσουμε την κάθοδό μας στην καταστροφή.

Καλούμε τους πολίτες όλου του κόσμου, όλα τα κοινωνικά κινήματα, τους διανοούμενους, τα συνδικάτα, τις θρησκευτικές κοινότητες και τις κυβερνήσεις να δράσουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Υπογραφές:

Pino Cabras (Ιταλία), πρώην Βουλευτής, εκδότης του online portal Megachip
Aleksandar Ciric (Σερβία), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘Ενωσης Δικηγόρων της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας
Μichel Collon (Βέλγιο), Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Investig‘ Action
Clare Daly (Ιρλανδία), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Gilbert Doctorow (Βέλγιο), πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας
Franceska Donato (Ιταλία), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Leo Gabriel (Αυστρία), Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ
Marcel de Graaff (Ολλανδία), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Inaki Irazabalbeitia (Χώρα των Βάσκων), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (Ελλάδα), Δημοσιογράφος, Συντακτική Επιτροπή του Defend Democracy Press
Josifs Korens (Λετονία), Πρόεδρος, Διεθνές Κίνημα Pour un Futur Sans Fascisme (Για ένα μέλλον χωρίς Φασισμό)
Τamas Krausz (Ουγγαρία), Συντακτική επιτροπή της τριμηνιαίας επιθεώρησης Eszmélet (Συνείδηση)
Vladimirs Lindermans (Λετονία), Δημοσιογράφος
Miroslav Radacovsky (Σλοβακία). Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ivan Vilibor Sincic (Κροατία), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Mick Wallace (Ιρλανδία), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Zahari Zahariev (Βουλγαρία), Πρόεδρος του Ιδρύματος Slavyani
Tatjana Zdanoka (Latvia), Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!