Πόλεμος συμφερόντων και ακριβή πράσινη ενέργεια στους καταναλωτές

Με βαθύ κούρεμα στις ταρίφες των εγγυημένων τιμών προς τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Οι παραγωγοί ενέργειας, «απλήρωτοι» εδώ και 7-8 μήνες από τη ΔΕΗ, θα υποχρεωθούν σε μεγάλες αναπροσαρμογές τιμών, αλλά και σε γενναίες εκπτώσεις στην τιμολόγηση της ενέργειας που πούλησαν το 2013.
Με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επιβάλλονται μειώσεις στις εγγυημένες τιμές φωτοβολταϊκών περίπου 30% και στις υπόλοιπες μονάδες ΑΠΕ 5-6%. Επίσης, προβλέπεται «κούρεμα» των οφειλών για το 2013 σε ποσοστό 35% προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά και 10% προς τους παραγωγούς ενέργειας από τις υπόλοιπες ΑΠΕ. Το κούρεμα περιλαμβάνει και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ μικρότερη είναι η μείωση για τα αγροτικά. Στην ουσία με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει νέες αυξήσεις στο ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές, αφού, όπως είναι γνωστό εδώ και μήνες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εισηγηθεί αυξήσεις 125% στο ειδικό τέλος από την 1η Απριλίου, εφόσον δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των εγγυημένων τιμών. Παράλληλα, όμως, έρχεται να ικανοποιήσει και σειρά «αιτημάτων» από την πλευρά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι, με το ίδιο νομοσχέδιο αίρεται η ισχύουσα αναστολή αδειών για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, ενώ δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων στους παραγωγούς ΑΠΕ κατά πέντε χρόνια.
Μια «πονηρή» ρύθμιση ακόμα αίρει την ισχύουσα υποχρέωση για μη μεταβίβαση των αγροτικών σταθμών παραγωγής φωτοβολταϊκών μέχρι 100 kW πριν από την παρέλευση πενταετίας, ανοίγοντας το δρόμο για να αλλάξουν χέρια.
Μια ματιά στη δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 13/3 δείχνει το βαθμό απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί ιδιώτες, οι οποίοι πείσθηκαν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά την εποχή που από παντού προβάλλονταν ως «χρυσή ευκαιρία» και σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στις τράπεζες. Ακόμα, στα σχόλια αποτυπώνονται οι αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον παροξυσμό επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ, αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται. Η αντιπαράθεση οικιακών και λοιπών φωτοβολταϊκών, η διαφορετική αντιμετώπιση των αγροτών, αλλά και οι αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων μορφών ΑΠΕ είναι μερικές από τις κυριότερες διαφορές που δημιουργούνται σε ένα σύστημα που ως κύρια επιδίωξη είχε την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η έκρηξη «επενδύσεων», με την εγγυημένη τιμή να είναι το κύριο κίνητρο για τους ιδιώτες παραγωγούς, αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από 7,2% που ήταν η συνεισφορά των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση της χώρας μας το 2004, έφτασε το 15,1% το 2012, εκτοξεύοντας την τεχνολογικά φτωχή Ελλάδα, στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στην ανάπτυξη τέτοιων έργων. Κερδισμένοι φυσικά βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι χώρες που παράγουν την ανάλογη τεχνολογία, οι οποίοι πιέζουν και για νέες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ. Χαμένοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι επωμίζονται την αύξηση του κόστους της ενέργειας, επιδοτώντας από την τσέπη τους την «πράσινη» ενέργεια.

ΣΠΕΦ: «Αντισυνταγματική, αλλά τουλάχιστον σωστή» η ρύθμιση
«Αντισυνταγματική, αλλά τουλάχιστον σωστή», βρίσκει τη νέα ρύθμιση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών Στέλιος Λουμάκης, με τον οποίο επικοινώνησε ο Δρόμος. Θεωρεί ότι με τις νέες ταρίφες το σύστημα εξορθολογίζεται, γίνεται αναλογικότερο και ενιαίο. Αν και διατυπώνει αρκετές ενστάσεις για επί μέρους ζητήματα. Όπως για την άρση αναστολής νέων αδειών, αφού, όπως λέει ο στόχος του 2020 για τις ΑΠΕ, έχει ήδη καλυφθεί από το 2013. Αυτή τη στιγμή όπως μας πληροφορεί υπάρχουν αιτήσεις στη ΡΑΕ για κατασκευή 10.000 MW. Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πωλήσουν εξοπλισμό, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιασμό για τις ΑΠΕ.
Ο ίδιος θεωρεί σωστό ότι στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ για τη διαφορετική αντιμετώπιση των αγροτών μας λέει: «Είναι σωστό να επιδοτείται ο αγρότης για να παράγει τρόφιμα, αλλά δεν μπορούμε να επιδοτούμε αγρότες για να παράγουν ενέργεια». Τέλος, θέτει ένα εύλογο ερώτημα: «Γιατί δεν συμμετέχουν και οι τράπεζες στο κούρεμα;».

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!