Πλήθος πολιτών συμμετείχε στην Ημέρα Υγείας που διοργάνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Της Κατερίνας Παγουλάτου

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 6 Μαΐου, στην Πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα. Εκατοντάδες πολίτες, δεκάδες σωματεία και πολλοί φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για τη διάλυση του ΕΣΥ στην περιοχή αλλά και τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, καθιστώντας σαφές ότι ο τομέας της υγείας είναι υπόθεση όλης της πόλης.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, χρωματίστηκε από το γενικότερο κλίμα των ημερών, αποτελώντας «κραυγή αγωνίας» των πολιτών για τα δικαιώματα και τα κεκτημένα δεκαετιών που βλέπουν να κατεδαφίζονται, ανάμεσα στα οποία και το δικαίωμα στην περίθαλψη.

«Δεν είναι νομοτελειακό ό,τι ζούμε. Η κρίση έχει ταυτότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Στάθης Τερζής, κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση. Ο κ. Τερζής περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη δημόσια υγεία στην περιοχή οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι η «καταβαράθρωση του ΕΣΥ» αποτελεί συνειδητή και μεθοδευμένη επιλογή «ερήμην των αναγκών του λαού».

«Το νοσοκομείο της Λευκάδας εφημερεύει χωρίς νευρολόγο, το νοσοκομείο του Μεσολογγίου έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, φωνάζουμε εδώ και χρόνια γιατί πεθαίνει ο κόσμος αφού έχουμε ακόμα κρεβάτια για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σελοφάν, λόγω έλλειψης προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η υπαγωγή της χώρας κάτω από τις «φτερούγες» του ΔΝΤ μόνο δεινά θα φέρει και στο χώρο της υγείας, αναφέροντας παραδειγματικά τα «λουκέτα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που υπήρξαν στις χώρες όπου ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη εφαρμόσει «προγράμματα στήριξης», όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, όπου έχουν μείνει λιγότερα από τα μισά νοσοκομεία. «Ξεχάστε τα νοσοκομεία που ξέρατε, όπως αυτά κι αν λειτουργούσαν» τόνισε ο κ. Τερζής.

Από την πλευρά του σημείωσε ότι τα μέτρα του ΔΝΤ θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε «φτώχεια και ταπείνωση» δημιουργώντας «συνθήκες χωρίς επιστροφή» για τα δικαιώματα του λαού.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι «ο “Καλλικράτης” σημαίνει συγχωνεύσεις, σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων».

«Εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε από εδώ, εμείς ζούμε τον πόνο του λαού» κατέληξε ο κ. Τερζής καλώντας –καταχειροκροτούμενος– τους παρευρισκόμενους να αντισταθούν στη λαίλαπα που έρχεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που το κάλεσμα ενός σωματείου βρίσκει τέτοια απήχηση τόσο στους πολίτες όσο και στους φορείς της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Υγείας Άμπετ Χασμάν, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Απ. Αθανασόπουλος, η Ουρ. Μπίρμπα από το συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Τέλος, στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των αδικοχαμένων εργαζόμενων της Marfin.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!