Βραβείο δουλικότητας για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση Τσίπρα

της Ρούλας Μουτσέλου

 

Άραγε πόσο «πολιτικό σθένος» χρειάζεται για να αποδείξεις «ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα», αν όχι στο οικονομικό επίπεδο όπου σαφώς και η απάντηση είναι οι δανειστές, τουλάχιστον σε επίπεδο εδαφικής κυριότητας; Γιατί αυτό, το σε ποιόν ανήκουν τέλος πάντων τα Χανιά, αμφισβητήθηκε από πολλές πλευρές και έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Την καταγγελία οδηγού ταξί πριν δέκα ημέρες πως μεθυσμένος ΝΑΤΟϊκός στρατιώτης αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει, ακολούθησε, την περασμένη Παρασκευή, η απρόκλητη επίθεση εις βάρος 37χρονου Χανιώτη, από τέσσερις Βρετανούς ναύτες πλοίου ΝΑΤΟϊκής δύναμης, που είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του και την νοσηλεία του για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή δύο από τους δράστες εντοπίστηκαν από τον φίλο του θύματος και την σύζυγό του που ήταν παρόντες στο επεισόδιο να επιβιβάζονται λίγα στενά πιο κάτω σε υπηρεσιακό λεωφορείο και συνελήφθησαν από την αστυνομία, που δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να τους αποσπάσει από τα χέρια των συναδέλφων τους.

Ακολούθησαν απίστευτες καταστάσεις για μια χώρα που θέλει να λέγεται κυρίαρχη και ανεξάρτητη, γιατί για μια μπανανία θα τις χαρακτήριζε κανείς απλά… αναμενόμενες.

 

Άνωθεν παρεμβάσεις

Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν, όπως καταγγέλλει η οικογένεια του θύματος, έπεσαν τηλέφωνα από «λυτούς και δεμένους» προκειμένου η υπόθεση να κουκουλωθεί, ακόμα και να εξαγοραστεί η σιωπή του θύματος. «Δεν ξέρω αν πρέπει να φοβόμαστε; Πρέπει να φοβόμαστε; Εγώ ακούω διάφορα πλέον. Μόλις πάθαμε αυτό ξαφνικά ακούμε διάφορα. Ακούμε ιστορίες από διάφορους. Το ένα έγινε, ο άλλος το αποσιώπησε, κάποιος πληρώθηκε. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε η σύζυγος του θύματος.

Χάρη στο σθένος και την επιμονή του θύματος και του περιβάλλοντός του, η υπόθεση έφτασε τελικά στις δικαστικές αίθουσες το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι δράστες ως Βρετανοί δεν καλύπτονται από το απαράδεκτο καθεστώς της ετεροδικίας που ισχύει για το προσωπικό των ΗΠΑ. Η δίκη λοιπόν ξεκίνησε μόλις μισή ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου των δραστών για να ολοκληρωθεί τυπικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με την αναβολή της για μία εβδομάδα, καθώς απουσίαζε από τον φάκελο της υπόθεσης η ιατροδικαστική έκθεση που η σύζυγος του θύματος απαιτούσε όλο το τριήμερο σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο, φτάνοντας μάλιστα ως και να ζητήσει την παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας –του πολύ κατά τα άλλα– κ. Πολάκη, που δεσμεύτηκε πως «όλα θα δοθούν στην ώρα τους για να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο».

Σε μια βδομάδα, λοιπόν, θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη, και ενώ οι δράστες πιθανότατα θα «ξεχαρμανιάζουν» σε κάποιο άλλο λιμάνι. Ίσως εκεί, βέβαια, να μην απολαμβάνουν τις πλήρεις «ανέσεις» του λιμανιού των Χανίων που με την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και την ένταση των ΝΑΤΟϊκών δραστηριοτήτων –δύο στρατιωτικές ασκήσεις μέσα σε δεκαπέντε ημέρες– έχει μετατραπεί σε πεδίο ασυδοσίας όπου ασκούνται «ξένοι φαντάροι» όχι μόνο βρίζοντας, αλλά ενίοτε και ξυλοκοπώντας ανυποψίαστους πολίτες.

Όλα αυτά βέβαια ουδόλως φαίνεται να απασχόλησαν τον «ηγεμόνα» της μπανανίας, και πολύ αγαπητό στην Κρήτη, πρωθυπουργό μας, όπως δεν τον απασχόλησαν και τα δεκάδες αντίστοιχα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί στα Χανιά τα τελευταία χρόνια. Αυτά ήταν για τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, άλλωστε. Τώρα ασκούμε… σώφρονα πολιτική.

 

«Μπαμ ηκούσθη στον αέρα»

Λίγες ημέρες πριν την θορυβώδη επίδειξη «φιλίας» των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, ένας δυνατός κρότος τάραξε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Χανίων, προκαλώντας δεκάδες αναφορές στην πυροσβεστική, αλλά καμία ταραχή σε ντόπιους ανευθυνο-υπεύθυνους. Δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και λοιποί λαλίστατοι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής εθιμοτυπικών συναντήσεων με τους ΝΑΤΟϊκούς διοικητές κρατούν το στόμα τους κλειστό για την προέλευση και την αιτία του, την ίδια στιγμή που ο τόπος βοά πως ο θόρυβος σχετίζεται με στρατιωτικές δραστηριότητες καθώς το τελευταίο διάστημα οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό.

Αντίστοιχα περιστατικά με θορύβους εκρήξεις στην περιοχή συνέβησαν τον Σεπτέμβρη του 2012 στα Χανιά, αλλά και πριν έναν χρόνο στο Ρέθυμνο, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι ο θόρυβος οφείλονταν σε εκτόξευση πυραύλου και ανατίναξή του στον αέρα κατά τη διάρκεια πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης στην Κρήτη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!