Ετοιμασίες για κάλπες αλλά και αντιδράσεις από τη βάση του κόμματος

 

Δύο φορές συνεδρίασε την εβδομάδα που πέρασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τη στάση και την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Καθορίστηκε, επίσης, η σύνθεση της επιτροπής για τις υποψηφιότητες, της Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς και αυτής για το εκλογικό πρόγραμμα.

Η επιτροπή για τις υποψηφιότητες που θα υποβάλει και θα συλλέξει προτάσεις ώστε να διαμορφωθούν, με τις διαδικασίες που θα καθοριστούν, τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος και μέλη του οργανωτικού γραφείου και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η δεύτερη επιτροπή καλείται να διαμορφώσει τον κώδικα δεοντολογίας που θα δεσμεύει τους υποψήφιους και την αυριανή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας ορίστηκε να είναι οι Κώστας Αθανασίου, Τάσος Κορωνάκης, Αντώνης Κοτσακάς, Σόφη Παπαδόγιαννη και Ρούντι Ρινάλντι.

Τέλος, η επιτροπή για το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαμορφώσει τις πολιτικές θέσεις και δεσμεύσεις του κόμματος μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση. Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συμπληρωθεί το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στο λεγόμενο «τέταρτο πυλώνα» που αφορά τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την κατεύθυνση μιας «νέας Μεταπολίτευσης».

Στη συζήτηση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία κατατέθηκε, από μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, η πρόταση να εμπλακούν ενεργά στην όλη διαδικασία για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια τα μέλη του κόμματος, επιλέγοντας με ψηφοφορία τους υποψήφιους σε κάθε περιοχή. Στο μεταξύ, αναμένεται να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων.

Ακόμα, μια σειρά προτάσεων κατατίθενται για κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παρέμβει στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται από τις διαδικασίες της εκλογής Προέδρου και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Αρκετοί κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας μαζικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν κάποιας κινητοποίησης τη μέρα της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ έχει κατατεθεί και πρόταση για μια συγκέντρωση στη γερμανική πρεσβεία ως απάντηση στις ωμές παρεμβάσεις Ευρωπαίων παραγόντων στα εσωτερικά της χώρας.

 

Έλλειμμα λειτουργίας της Κ.Ε.

Η Κεντρική Επιτροπή, πάντως, του κόμματος δεν έχει συνεδριάσει το τελευταίο διάστημα παρά τις πυκνές εξελίξεις. Παρ’ όλο που έχει ζητηθεί και από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η άμεση σύγκλησή της σε προηγούμενο χρόνο και πρόσφατα για αυτό το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν λήξει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή μετά τις 29 Δεκεμβρίου, κάτι που αναδεικνύει ένα έλλειμμα λειτουργίας του κεντρικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση και η αναστάτωση σε Οργανώσεις Μελών σχετικά με τις συμμαχίες και τη «διεύρυνση» του κόμματος στις επικείμενες εκλογές. Αρκετές Οργανώσεις αντιδρούν στη συνεργασία με πρόσωπα που ψήφισαν Μνημόνια ή συμμετείχαν σε κυβερνήσεις. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικά και για τις διεργασίες «συνάντησης» με τη ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι η συνεργασία με το πολιτικό αυτό εκκρεμές προμηνύει κινδύνους ομηρίας ή αποστασίας για μια αυριανή αριστερή κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική της αναστάτωσης που προκαλείται από παρόμοιες κινήσεις είναΗράκλειο, Κρήτη, ι και η περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης. Η παρουσία της κυρίας Β. Σχοιναράκη, συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη Περιφερειακή Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε τοπικά όργανα και μέλη του κόμματος. Αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο και για παραίτηση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, κάτι που στη συνέχεια ο ίδιος διέψευσε. Το θέμα πάντως δεν έχει λήξει και προγραμματίζεται συνεδρίαση της Ν.Ε. για να συζητηθεί, με την παρουσία πιθανά και του γραμματέα του κόμματος, Δ. Βίτσα, ο οποίος, πάντως, μιλώντας χτες στο Κόκκινο τόνισε ότι «όποιος θεωρεί ότι θα κάνει πολιτική καριέρα στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λάθος. Εμείς όταν λέμε ανοιχτά ψηφοδέλτια στην κοινωνία, εκτός από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να μην είναι μέλη, αλλά είναι άνθρωποι που έδωσαν αγώνα όλα αυτά τα χρόνια για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Όπως το ψηφοδέλτιό μας για τις ευρωεκλογές. Αυτή είναι η διαδικασία».

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!