Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει λήξει η ομηρία στον Σταθμό Φυσικού Αερίου στην τοποθεσία Τιγκαντουρίν της Αλγερίας, ούτε είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομήρων, που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Ένας Βρετανός και ένας Αλγερινός σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενώ τουλάχιστον άλλοι 4 ξένοι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των αλγερινών ειδικών δυνάμεων την Πέμπτη. Ο σταθμός ανήκει σε κοινοπραξία του Dημοσίου με την BP και τη νορβηγική Statoil.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, θεωρείται βέβαιο πως η ενέργεια των επιδρομέων αποτελεί απάντηση στη γαλλική στρατιωτική επέμβαση ενάντια στους ισλαμιστές στο Μάλι. Σύμφωνα, ωστόσο, με δήλωση στο BBC ειδικού σε ζητήματα ασφάλειας, η όλη επιχείρηση απαγωγής ήταν τόσο περίπλοκη που είναι απίθανο να οργανώθηκε και να εκτελέστηκε μετά τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι…
Από την άλλη πλευρά, ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από την ενέργεια, οι συνέπειες του πολεμικού τυχοδιωκτισμού του γαλλικού ιμπεριαλισμού, πέραν της πολλαπλάσιας αποσταθεροποίησης που προκαλεί απ’ αυτή που προσπαθεί να περιορίσει στην περιοχή, μπορεί άμεσα να γίνουν πολύ βαρύτερες από αυτές που σχεδίαζε το επιτελείο Ολάντ. Αυτό δεν εκπλήσσει αν κρίνουμε από τον τυχοδιωκτισμό που επιδείχθηκε στην περίπτωση του Γάλλου πράκτορα αιχμαλώτου στη Σομαλία. Οργανώθηκε επιχείρηση απελευθέρωσης ώστε να συμπέσει με την επέμβαση στο Μάλι αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο γαλλικός στρατός να αποτύχει, να χάσει ακόμη 2 στρατιώτες του ενώ λίγες μέρες μετά δικάστηκε και εκτελέστηκε και ο Γάλλος αιχμάλωτος. Σύμφωνα με γαλλική ανακοίνωση σκοτώθηκαν στην επιχείρηση 17 «τρομοκράτες», μέλη της ισλαμιστικής Αλ-Σαμπάμπ, ενώ σύμφωνα με τους Σομαλούς σκοτώθηκαν 8 πολίτες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!