Άνοιξε η συζήτηση για ένα κοινό μέτωπο, αναμένεται η συνέχεια

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία αποφάσισε να πάρει το σωματείο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ (ΠΕΥ ΟΑΕΔ) όταν, την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε σε μια ανοιχτή συζήτηση ανέργους, μεμονωμένους ή συμμετέχοντες στις σχετικές επιτροπές οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Σκοπός του καλέσματος, όπως το έθεσε εξαρχής ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Μακράκης, «σε μια στιγμή που οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν απαξιώσει την εργασία τόσο ώστε αυτή να μην είναι πια δικαίωμα, να κοιτάξουμε οι υπάλληλοι του Οργανισμού και οι άνεργοι προς την ίδια κατεύθυνση, να ανοίξουμε κοινούς δρόμους, να συμπορευθούμε, να διεκδικήσουμε μαζί. Να δείξουμε τη δύναμή μας σε ένα κοινό μέτωπο».
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται ένα τέτοιο ανοιχτό κάλεσμα που, όπως φάνηκε, προέκυψε από τη διάχυτη συζήτηση μεταξύ πολλών εργαζομένων του ΟΑΕΔ που αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις ουρές των ανέργων αντιλαμβάνονται με πολύ άμεσο τρόπο την αγωνία και τα αδιέξοδα των τελευταίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν άνεργοι από αρκετές επιτροπές οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για τις δράσεις που αναπτύσσουν στις περιοχές τους. Κοινή συνισταμένη, η ανάγκη να μην το βάλουν κάτω, να μην κλειστούν στα τείχη που υψώνει η ανεργία γύρω από τον καθένα, αλλά να αγωνιστούν συλλογικά απέναντι στο πρόβλημα και σε όσους το δημιουργούν, και να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την αξιοπρέπεια.
Αυτό μπορεί να γίνει σε συντονισμό με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, αλλά και άλλων υπηρεσιών. Τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας προτάθηκε να είναι η συνέχιση αυτής της συζήτησης, μια κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΕΥ ΟΑΕΔ και επιτροπών ανέργων, αλλά και κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν. Στα ζητούμενα βεβαίως της πρωτοβουλίας είναι να συνεχιστεί με τους πιο πλατιούς και μαζικούς όρους η συζήτηση και οι αναγκαίες δράσεις κι όχι να είναι μια ενασχόληση ολίγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στο Δ.Σ. της ΠΕΥ ΟΑΕΔ η απόφαση για την πρωτοβουλία αυτή ελήφθη ομόφωνα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση επέμειναν σε μία στάση νουθεσίας προς τους ανέργους, τονίζοντας ότι μόνο ο ταξικά προσανατολισμένος ενάντια στον καπιταλισμό αγώνας θα έχει αποτελέσματα και συστήνοντάς τους να ενταχθούν στις λαϊκές επιτροπές (που έχει δημιουργήσει το ΚΚΕ σε κάθε γειτονιά). Ήταν μια εξέλιξη που δημιούργησε ένταση στο τέλος της συζήτησης, καθώς επιχειρούσε να λειτουργήσει αντιπαραθετικά με όποιον «δεν μπορεί να καταλάβει τον εχθρό». Έθεσε, δε, σε αμφισβήτηση τη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας καθώς, όπως ισχυρίσθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, η απόφαση του σωματείου ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση κι όχι… να επιχειρηθεί συντονισμός δράσεων.

Χ.Π.

Πάρτε ευέλικτη απασχόληση δωρεάν!
Όποιο όνομα κι αν δώσουν στα προγράμματα κατά της ανεργίας, η «αγορά» τα αποκαλεί με το πραγματικό τους όνομα. Διαβάστε πώς απευθύνονται τα ΚΕΚ στις επιχειρήσεις για να τους πείσουν για τα οφέλη της επιδοτούμενης απασχόλησης: «Αποκτάτε ευέλικτα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανθρώπινο δυναμικό, με επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, προσαρμοσμένες στις εργασιακές απαιτήσεις και ανάγκες της εταιρίας σας.
Με τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα εξασφαλίζετε: 5μηνη επιδοτούμενη απασχόληση με τη μορφή δωρεάν πρακτικής άσκησης νέων μέχρι 29 ετών, είτε απόφοιτων ΑΕΙ/ΤΕΙ, είτε υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Αυτή η δήθεν πρακτική άσκηση, για την οποία έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση 126.520 απελπισμένοι νέοι (από τους οποίους θα επιλεγούν 35.000) όχι μόνο δεν προσφέρει αύξηση της απασχόλησης, αλλά επιφέρει ανάλογη, ή και μεγαλύτερη, ανεργία αφού όσοι επιλεγούν για πρόσκαιρη και δωρεάν εργασία θα υποκαταστήσουν υπαρκτούς εργαζόμενους.
Πρόκειται για μια τεράστια μηχανή εξαπάτησης με συμμετοχή των ποικιλόμορφων εταιριών (δουλ)εμπορίας ανθρώπινου δυναμικού, των ΚΕΚ και την συνενοχή του κράτους σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που αναζητούν μια ελάχιστη ελπίδα εισόδου τους στην αγορά εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!