Η τουρκική επιθετικότητα δεν περίμενε καιρό για να εκδηλωθεί κλιμακούμενη.

Την πρώτη κιόλας βδομάδα του χρόνου είχαμε ένα σοβαρό επεισόδιο εμβολισμού σκάφους της ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων ενώ ταυτόχρονα η βιομηχανία των NAVTEX για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζεται αμείωτη.

Συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, 6/1, ψαράδες από τη Κω που είχαν απλώσει δίκτυα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τουρκική ακταιωρό και κάλεσαν σε βοήθεια το Λιμενικό. Το σκάφος της Λιμενικού που βρέθηκε στην περιοχή για βοήθεια διεμβολίστηκε από το αντίστοιχο τουρκικό με αποτέλεσμα να υποστεί μικρές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την αναφορά του Λιμενικού το επεισόδιο συνέβη μόλις 1,4 μίλια από τις ακτές της Καλόλιμνου, δηλαδή μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται ο «πόλεμος χαμηλής έντασης» στο Αιγαίο με την συνεχή έκδοση «οδηγιών» που δεσμεύουν περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις. Μόλις τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε εννιά τέτοιες NAVTEX που αφορούν περιοχές μεταξύ της Ρόδου και τους Καστελλόριζου αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, στα ανατολικά του Αγίου Όρους. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των τουρκικών προκλήσεων ότι όλες οι περιοχές που δεσμεύονται ανήκουν εξ ολοκλήρου στον χώρο ευθύνης των ελληνικών υπηρεσιών.

Η συντήρηση της έντασης στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου αποτελούν βασικά στοιχεία της τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ε. Ράμα, καλέστηκε να επισκεφθεί την Άγκυρα όταν στη χώρα του έχει φουντώσει η αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Αλβανίας και την αντιπολίτευση γύρω από την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και να παραπεμφθούν οι διαφορές των δύο χωρών για την ΑΟΖ στη Χάγη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα συζητήθηκε και μένει να φανεί αν οι τουρκικές πιέσεις θα αλλάξουν τη στάση του Ε. Ράμα που φιλοδοξεί να πιστωθεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., κάτι για το οποίο χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Όχι τυχαία, κατά την επιστροφή του ο Ε. Ράμα επισκέφτηκε την Αθήνα.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, η ενίσχυση των σχέσεων με την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες και η επίθεση φιλίας Τσαβούσογλου προς τον Δένδια αποκαλύπτει την προετοιμασία για διευθετήσεις στο Αιγαίο υπό την γερμανοτουρκική ατζέντα.

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!