Στιγμιότυπα από το Συνέδριο του κόμματος «Κόκκινο»

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στο Όσλο το ετήσιο Συνέδριο του κόμματος «Κόκκινο», το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Νορβηγίας. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η διαπίστωση ότι «αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η επόμενη γενιά θα είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες». Ακριβώς με βάση την ανάγκη αποτροπής αυτής της εξέλιξης επικαιροποιήθηκε και το πρόγραμμα του κόμματος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου ομόφωνα η κάθετη αντίθεση σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εχθροί μας είναι οι συστημικοί πολιτικοί, που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους αλλά θέλουν να κανονίζουν τη δική μας. Εχθροί μας είναι το κεφάλαιο, που δεν ανέχεται πια ούτε την αστική δημοκρατία, και οι ιμπεριαλιστές, που βυθίζουν την ανθρωπότητα στην εξαθλίωση και τον πόλεμο. Εχθροί μας είναι, ακόμη, η γραφειοκρατία και η Ε.Ε.», τόνισε στην εισήγησή του ο νεαρός πρόεδρος του «Κόκκινου».

 

Έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, και το γεγονός αυτό κάνει ακόμη σπουδαιότερη την προσπάθειά του να σταθεί αποτελεσματικά στο πλάι του ελληνικού λαού. Πέρα από την καμπάνια ενίσχυσης της «Αλληλεγγύης για Όλους», το «Κόκκινο» κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση στην κυβέρνηση της Νορβηγίας:

1. Να αποχωρήσει από το «ελληνικό πρόγραμμα» του ΔΝΤ.

2. Να διαγράψει το «νορβηγικό» τμήμα του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

3. Να χορηγήσει απευθείας δάνειο στην Ελλάδα, με ευνοϊκούς όρους και με κοινωνική ρήτρα – δηλαδή ότι θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Με τη δουλειά πειθούς του «Κόκκινου», σήμερα κι άλλες δυνάμεις αρχίζουν να υποστηρίζουν μια παρόμοια στάση: το Εργατικό Κέντρο του Όσλο, το Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι, το Κεντρώο Κόμμα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον, χάρη σ’ αυτήν την καμπάνια, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει μεταστραφεί υπέρ της Ελλάδας.

Οι Νορβηγοί φίλοι μας παρακολουθούν στενά τις «ελληνικές» εξελίξεις, κατανοώντας πως ό,τι συμβεί θα έχει επιπτώσεις σε όλη την ήπειρο – και κυρίως στην ενδυνάμωση ή όχι της πεποίθησης ότι οι λαοί μπορούν να ανοίξουν μια διαφορετική προοπτική. Μ’ αυτήν την έννοια, ήταν χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του «Κόκκινου»: «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο είναι να μην υποχωρήσετε».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, των Podemos, του Κομμουνιστικού Κόμματος από τη Σουηδία, του παλαιστινιακού PFLP, του Κ.Κ. Κούβας και του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, ενώ μηνύματα έστειλαν δεκάδες ακόμη κόμματα και κινήματα απ’ όλο τον κόσμο.

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!