Οι ωριμότεροι σε ηλικία μπορεί να θυμούνται αυτό το τραγούδι του Κοινούση, που είχε γίνει γκραν σουξέ στη δεκαετία του 1970. Θα ταίριαζε πάντως να παίζει ως «μουσικό χαλί» καθώς ανέβαιναν στην εξέδρα για κοινή συνέντευξη Τύπου ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αυτοί οι δύο είναι φιλαράκια μεταξύ τους, δεδομένου ότι ο Κρίστερσον είναι δεξιός (εξάλλου έγινε πρωθυπουργός χάρη στη στήριξη της κατά τα άλλα επάρατης σουηδικής Ακροδεξιάς), ενώ ο Στόλτενμπεργκ ως γνωστόν είναι… αριστερός (στα νιάτα του μάλιστα διαδήλωνε κι αυτός εναντίον του ΝΑΤΟ). Σίγουρα όμως είναι και οι δύο καλά φιλαράκια του Ερντογάν: ίσως ο Σουηδός θέλοντας και μη, αλλά ο Νορβηγός σίγουρα είναι με την καρδιά του.

Έτσι η κοινή συνέντευξη Τύπου εξελίχθηκε σε εμετική σουηδική δήλωση υποταγής προς τη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τον Σουλτάνο. Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας –που κατά τα άλλα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων– διαβεβαίωσε λοιπόν εκ νέου την Άγκυρα ότι είναι προσηλωμένος στην πλήρη ικανοποίηση όλων των τουρκικών απαιτήσεων, την οποία είχε ήδη συμφωνήσει η προηγούμενη, «προοδευτική» σουηδική κυβέρνηση (καθότι στη Σουηδία υπάρχει διακομματική υποστήριξη σε… θέματα αρχών).

«Η τριμερής συμφωνία καθιέρωσε νέα πλαίσια συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και παίρνουμε στα σοβαρά τις δεσμεύσεις μας, υιοθετώντας τώρα μια νέα νομοθεσία που θα μας δώσει τα μέσα να αποδείξουμε ότι εκπληρώνουμε όσα υποσχεθήκαμε», είπε ο κύριος Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος να επισκεφθώ την Άγκυρα το συντομότερο δυνατόν». Κοινώς, κλάψτε τους Κούρδους και Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες που νόμιζαν ότι βρήκαν άσυλο στην «πολιτισμένη» Σουηδία, κλάψτε και το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισβολής-κατοχής ξένων εδαφών. Περασμένα-ξεχασμένα!

ΤΟ ΕΤΕΡΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ, ο… αριστερών καταβολών Νορβηγός, βρήκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την ιδανική ευκαιρία να εξυμνήσει ακόμη μια φορά τον Σουλτάνο, να συμφωνήσει ότι οι απαιτήσεις του είναι δικαιολογημένες, και άρα να χειροκροτήσει την εκβιαστική συμφωνία που ο τελευταίος επέβαλε σε Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να καταδεχθεί την ένταξή τους στον οργανισμό ένοπλης υπεράσπισης των Δυτικών Αξιών – κοινώς ΝΑΤΟ (κι ας χαριεντίζεται ο ίδιος και με τη ρωσική αρκούδα). Είπε λοιπόν, κοιτώντας στα μάτια τον δεξιό Σουηδό πολιτικό άνδρα, και ελέω Ακροδεξιάς πρωθυπουργό:

«Καλωσορίζω την αφοσίωσή σας στην τριμερή συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι σημαντική, όπως συμφωνούμε και στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας. Καλωσορίζω τα μεγάλα και σταθερά βήματα που κάνει η Σουηδία για να εφαρμόσει την τριμερή συμφωνία, καταρχήν τερματίζοντας όλους τους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, κι έπειτα ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK και προωθώντας έναν κοινό μηχανισμό για την ταχεία έκδοση [στην Τουρκία] καταζητούμενων για θέματα τρομοκρατίας».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει αρκετά όψιμα φιλαράκια, αλλά λίγα καλά όπως ο νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο οποίος ξεπερνά σε ανοιχτό φιλοτουρκισμό ακόμη και τον αείμνηστο Ολλανδό Γιόζεφ Λουνς, τον μακροβιότερο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ (1971-1984). Για τον οποίο πάλι οι ηλικιακά ωριμότεροι θα θυμούνται ότι δεν έκρυβε ποτέ τα ανθελληνικά αισθήματά του…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!