Απέναντι στην ανέχεια και τον φόβο

Της Κατερίνας Νοτοπούλου

 

«Το δικό μας παραμύθι, είναι μία πράξη αλληλεγγύης». Αυτό επέλεξε το Καλαθάκι να είναι το μότο του, διότι ως παραμύθι αντιλαμβανόμαστε κάθε προσωπική ιστορία, που οφείλει να έχει αίσια έκβαση.

Το Καλαθάκι είναι μία ακόμα πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Μία από τις πολλές που έχουν εμφανιστεί τα χρόνια της κρίσης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε, μια και τα συμπτώματα της κρίσης και της λιτότητας ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης. (Προφανώς χρησιμοποιούμε τις λέξεις «συμπτώματα» και «αντανακλαστικά» μεταφορικά, καθως η αλληλεγγύη είναι συνειδητή στάση ζωής και πολιτική επιλογή. Και είναι και αντιπαράδειγμα ως ουσιαστικό χτύπημα στο νεοφιλελευθερισμό).

Το Καλαθάκι ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ομάδας κοινωνικής πολιτικής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη. Πρόκειται για ανεξάρτητη, αυτοδιαχειριζόμενη και αυτοοργανωμένη προσπάθεια, στον αντίποδα της αδράνειας και της αδιαφορίας. Σύλλογος η νομική του μορφή, για καθαρά τεχνικούς λόγους. Η Συνέλευση είναι ο «τόπος» που βρισκόμαστε και συναποφασίζουμε.

Εκτιμώντας πως οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης λειτουργούν συμπληρωματικά και προσθετικά στον κοινό μας αγώνα για επιβίωση, αξιοπρέπεια και κοινωνική αλλαγή και με δεδομένο το «κενό» που υπάρχει στη σίτιση και την τροφή στην Θεσσαλονίκη, έχοντας πάντα κατά νου πως η οργανωμένη προσπάθεια και η συλλογική δουλειά είναι πιο αποτελεσματικές από τις αποσπασματικές προσπάθειες, προσπαθούμε να συγκροτήσουμε το Καλαθάκι, προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι και ενωμένοι. Είναι μια προσπάθεια, πρώτα απ’ όλα, να διατηρήσουμε την Αξιοπρέπειά μας.

Στο Καλαθάκι συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης για όσους ζουν στα όρια της φτώχειας. Προσφέρουμε νομική συμβουλή και οικοδομούμε δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών. Κάθε πρόταση, ιδέα ή προσφορά υπηρεσίας είναι πολύτιμη!

Σκοπός μας ειναι να βοηθηθούν οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη, αλλά και να βγουν από το τέλμα του φόβου. Εκείνου του συναισθήματος που τους κρατά πίσω, κλεισμένους μέσα στο σπίτι τους, με χαμένη την αξιοπρέπειά τους. Αυτή χάθηκε μαζί με την απώλεια της εργασίας.

Το Καλαθάκι είναι και θα είναι δίπλα σε άπορες οικογένειες, δίνοντας όμως το δικαίωμα στον κάθε έναν να νιώσει χρήσιμος. Ο άνεργος, το πρώτο που αντιμετωπίζει είναι μια διαφορετική ψυχολογία… Ότι τον έχουν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι όμως, έτσι. Ή, για την ακρίβεια, αυτό είναι που θέλει να αλλάξει το Καλαθάκι.

Από Σεπτέμβριο θα «δουλέψουμε» στην κοινότητα και συγκεκριμένα στη γειτονιά και στο σχολείο. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών και των γονέων και οι από κοινού δράσεις αλληλεγγύης που θα αναδείξουν τα προβλήματα επιβίωσης των παιδιών και θα τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά.

Σήμερα, συνεχίζουμε τις καθημερινές δράσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες, στους αόρατους περαστικούς από την πόλη μας, συλλέγοντας και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρόσφυγες περνάνε κατά εκατοντάδες από την πόλη μας. Σύγχρονοι Οδυσσείς. Τα προσφυγόπουλα ζητούν νερό και σαπούνι και μας κοιτάνε με τα μάτια-μαχαίρια για «τον πολιτισμό» μας…

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε να γεμίσει το Καλαθάκι για τους πρόσφυγες – μία συλλογική πράξη σαν αχτίδα αλληλεγγύης που θα φωτίσει το μακρύ τους ταξίδι για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!