► Εάν κάποιος κοινός θνητός μιλήσει έτσι στην ευρωπαϊκή ηγεσία θα θεωρηθεί χυδαίος εθνολαϊκιστής. Μπορεί και να τιμωρηθεί από κάποιον προοδευτικό μεγιστάνα με αποκλεισμό από το Διαδίκτυο. Ή (προσεχώς στις οθόνες μας) να διωχθεί και ποινικά.

► Όταν όμως βωμολοχεί ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, απευθυνόμενος μάλιστα σε μια κυρία (την αρχικομισάρια Ούρσουλα, εν προκειμένω), είναι Πέμπτη απόγευμα. Μάλιστα η φράση του θεωρείται «ένδειξη της εύλογης αγωνίας του».

► Οπωσδήποτε μια αγωνία την έχει ο κύριος Σολτς: να μην βρεθεί το κάποτε κραταιό κόμμα του, το SPD, στον πάτο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με ποσοστά χαμηλότερα κι από αυτά που έπαιρνε τον 19ο αιώνα, όταν ακόμη ζούσε ο Ένγκελς.

► Αυτά ήταν αδιανόητα μόλις μια-δυο δεκαετίες πριν. Αλλά αδιανόητη ήταν και η σημερινή αβίωτη κατάσταση των υπηκόων της ευρωκρατίας, και ο… λικβινταρισμός που διαπερνά την «ολοκλήρωση», και η απονομιμοποίηση των ελίτ και των ιδεολογημάτων τους.

► Εκεί πατά ο σοσιαλδημοκράτης και παριστάνει τζάμπα τον μάγκα, πουλώντας «διαφοροποίηση». Ποιος θα το κάνει, αν όχι αυτός; Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί που ακόμα νομίζουν ότι η Ε.Ε., κουτσή στραβή, θα μας σώσει από τον… φασισμό;

► Τη δόξα του Σολτς ζήλεψαν όμως και οι δεξιοί. Αυτοί τα έβαλαν με τον εταίρο τους στο «δημοκρατικό τόξο», τον σοσιαλδημοκράτη Ζοζέπ Μπορέλ, που φέρει τον επιβλητικό τίτλο «Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας».

► Ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι διότι, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, «ανέχθηκε τις αδίστακτες προσβολές της Ρωσίας εναντίον της Ε.Ε.». Η αλήθεια είναι ότι πήγε για εμβόλιο (αυτό το «αναξιόπιστο» Sputnik-V) και γύρισε με ίωση.

► «Δεν έπρεπε καν να πάει», ωρύονται, «την ώρα που ο δικτάτορας Πούτιν φυλακίζει τον δημοκράτη Ναβάλνι». Και ζητούν να διακοπούν οι εργασίες του Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ε.Ε. (διάβαζε, Γερμανία). Η Άνγκελα ακόμα χασμουριέται.

► Για τον δημοκράτη Ναβάλνι τώρα, τον καταδικασμένο για υπεξαίρεση (να πούμε την αλήθεια, ο Πούτιν δεν καταδικάζει όλους τους απατεωνίσκους, μόνο όσους τον τσιγκλάνε), έχουν συγκινηθεί πολλοί, καθότι εξυπηρετεί ως πρόσχημα για άσκηση πίεσης.

► Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Μπορέλ για τον απατεωνίσκο (και σύμμαχο των νεοναζί της «Σλαβικής Ένωσης»), κι ο άκαρδος Λαβρόφ πήγε και θυμήθηκε τους Καταλανούς υπουργούς και βουλευτές που φυλακίστηκαν από το ισπανικό κράτος ως «στασιαστές».

►. Τώρα έχουμε και νέο γύρο «αντιδημοκρατικών διώξεων»: ο Ναβάλνι έφαγε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από έναν 95χρονο βετεράνο του Κόκκινου Στρατού, τον οποίο αποκάλεσε «όνειδος της Ρωσίας». Ετοιμάστε νέα ψηφίσματα συμπαράστασης!

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!